Skoro jasno
18°
Bratislava
Šikovnica Cibulková bude v TOP 10! Opäť zničila Radwanskú
Zdielať na

Šikovnica Cibulková bude v TOP 10! Opäť zničila Radwanskú

MIAMI / Životný úspech Dominiky Cibulkovej! Nie je to len víťazstvom nad Poľkou Radwanskou v troch náročných setoch, ale vďaka tomuto postupu do semifinále turnaja WTA v Miami sa posunie po prvýkrát v kariére do TOP 10 svetového rebríčka. A môže ísť ešte vyššie!

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata zvíťazila v stredajšom zápase štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory Sony Open Tennis v americkom Miami na Floride (dotácia 5 427 105 USD, tvrdý povrch Laykold) nad poľskou trojkou žrebu aj renkingu Agnieszkou Radwanskou za 160 minút 3:6, 7:6 (5), 6:3. Odvrátila tri mečbaly a predviedla obrat z 2:5 s dvojitým minibrejkom v tajbrejku.

V pondelok 31. marca sa Cibulková premiérovo vo svojej kariére ocitne v Top 10 svetového rebríčka. Dosiaľ najvyššie bola na 11. priečke, na ktorej figuruje aj teraz.

Tretia Slovenka v TOP 10

Cibulková je treťou Slovenskou v histórii v prominentnej singlovej desiatke po Daniele Hantuchovej (bola aj na 5. stupienku) a Karíne Cílekovej-Habšudovej (10.). Ak v lokalite Key Biscayne postúpi do finále, môže sa dostať na 9. post (musela by v ňom čeliť Američanke Serene Williamsovej, nie Ruske Marii Šarapovovej - tieto dve hráčky sú od utorka v semifinále v hornej polovici "pavúka"). V prípade zisku titulu by sa katapultovala na 6. miesto. Proti členkám Top 5 má Cibulková v tejto sezóne štatistiku 3:2, celkovo je to 13:28.

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka bude vo štvrtok medzi najlepšími štyrmi čeliť úspešnej z duelu Caroline Wozniacka (Dán.-11) - Na Li (Čína-2). Proti severanke stojí 3:9 aj vinou trvajúcej série troch nezdarov, naposledy ju zdolala na Wimbledone 2011. S ázijskou rivalkou má skóre 0:6, pred dvoma týždňami sa jej vo štvrťfinále v kalifornskom India Wells (3:6, 6:4, 3:6) nedokázala revanšovať za prehru 6:7 (3), 0:6 z finále januárových melbournských grandslamových Australian Open.

Držiteľka štyroch singlových trofejí Cibulková znížila v bilancii s 25-ročnou A. Radwanskou na 3:5. Zdolala ju v troch z ostatných štyroch duelov. Nadviazala na úspech zo semifinále spomenutých AO 2014.

Cibulková je v 17. semifinále vo svojej kariére na hlavnom profesionálnom okruhu. Z doterajších šestnástich má skóre 10:6 a veľmi povzbudivá je pre ňu skutočnosť, že od nenastúpenia proti Francúzke Marion Bartoliovej v Stanforde 2011 triumfovala vo všetkých svojich ôsmich následných vystúpeniach v tejto fáze.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková už má istotu prémie 192 485 USD a 390 bodov do renkingu.

Cibulková, na prelome februára a marca šampiónka v mexickom Acapulcu, má v tejto sezóne zápasovú bilanciu 20:7 (z ostatných 13 stretnutí uspela v 12) a figuruje na druhom poste v bodovaní Road to Singapore v súvislosti s koncoročným šampionátom v spomenutej ázijskej destinácii. V Miami hrá ôsmy raz. Debutovala v roku 2007 a jej miestnym rekordom dosiaľ bolo osemfinále edícií 2012 a 2013. Vlani medzi najlepšími šestnástimi nestačila na domácu S. Williamsovú.

Cibulková je prvou Slovenkou v semifinále "piateho grandslamového podujatia" v Miami po 18 rokoch. V sezóne 1996 sa v Crandon Parku takto ďaleko prebojovala spomenutá Habšudová.

Dvojhra - štvrťfinále:

Dominika Cibulková (SR-10) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-3) 3:6, 7:6 (5), 6:3 za 160 minút

V pomerne silnom vetre Cibulkovú napokon nezastavilo ani to, že 10-krát stratila servis. Ako podávajúca v desiatom geme druhej časti (viedla v nej 3:1 a neskôr 4:3 s brejkom) odvrátila spomenuté tri jednotlivé mečbaly, prvý s pomocou tzv. Jastrabieho oka, ktoré odhalilo tesný "aut" Poľky. V dvanástej hre Slovenka nezvládla podávanie na zisk druhého setu, zostala bez fiftínu. V tajbrejku vyrovnala z 0:2 na 2:2, ale vzápätí prehrala tri loptičky za sebou. Z kritického skóre 2:5 dala zásluhou aktívnej hry na 5:5, potom po forhendovom voleji v neprehľadnej situácii znova mala pravdu, keď si vyžiadala Hawk-Eye: čiara. Súperka pod setbalovou hrozbou prehnala krížny forhend.

V otváracom dejstve Cibulková síce dvakrát okamžite zmazala manko brejku, ale klesla na 2:3 a Radwanská aj vďaka dvom esám v šiestej hre bola prvou hráčkou, ktorá si udržala podanie. Keď odskočila na 5:2, Cibulková si vyžiadala konzultáciu s trénerom, stačilo to však iba na zníženie na 3:5, následne znova prišla o podanie: 3:6 za 44 minút po prepálenom vstúpenom forhende.

Finalistka Wimbledonu 2012 Radwanská sa pred tretím setom nechala ošetriť, obe mali za sebou takmer dve hodiny vysiľujúceho boja s množstvom dlhých výmen. Krakovčanka od začiatku hrala so spevneným ľavým kolenom aj pravým ramenom. V druhej hre tretieho setu mala tri gembaly, ale neodolala druhému brejkbalu: Cibulková vypálila forhendový "winner" popri čiare a zakričala si značkové "pomééé!" - 2:0. Radwanská však kontrovala a pri druhom brejkbale v treťom geme rezolútne vypálila bekhend zo vzduchu od siete. Navyše, pomerne presvedčivo aj vyrovnala - včas sa pozviechala z frustrujúceho neúspechu v druhom sete.

Otvárací fiftín piatej hry priniesol strhujúcu výmenu do všetkých prehľadov, Poľke napokon nepomohol ani zázračný úder chrbtom k dvorcu a popod ruku. Cibulková brutálnym forhendom za stavu 40:0 išla na 3:2, nepoľavovala. Radwanská vyrovnala na 3:3 kombináciou razantného servisu a jasného doťuknutia zblízka. V tzv. Tildenovom geme spáchala Cibulková dvojchybu na 30:30, napravila ju vynikajúcim forhendom inside-out a bodom priamo z podania - 4:3 a Lipták tretí raz na konzultácii na lavičke: "Rozhýb sa a koncentrovane do nej od prvej lopty!"

Prvá lopta vyšla a Cibulkovej obehnutý forhendový return znamenal už 30:0. Ešte jeden taký jej vyniesol tri brejkbaly za sebou a Radwanská poslala bekhend do siete, čelila stavu 3:5. Odpovedala jemnocitným bekhendovým krosom, Cibulková to z rovnakej strany skúsila popri čiare a netrafila - 0:30. Potom síce zvládla forhendový volej v dobrej pozícii, ale nie priskočenú bekhendovú kontru - 15:40. Slovenka si pomohla podaním a následne forhendovým krosom, čiže zhoda. Nevýhoda vyvstala z dvojchyby, Radwanská však bola neskoro pri reakčnom forhende a pokazila bekhend pri protipohybe. Mečbal a forhend Poľky vedľa. Cibulková od radosti spadla na zem.

Prehľad vzájomných zápasov Cibulkovej s A. Radwanskou (3:5):

2006 Budapešť (Maď.) antuka 2. kolo kvalifikácie Radwanská 6:4, 6:0
2008 Dauha (Katar) tvrdý povrch štvrťfinále Radwanská 6:4, 6:7 (7), 6:4
2008 New York (USA) - US Open tvrdý povrch 3. kolo Radwanská 6:0, 6:3
2013 Sydney (Aus.) tvrdý povrch finále Radwanská 6:0, 6:0
2013 Stanford (USA) tvrdý povrch finále Cibulková 3:6, 6:4, 6:4
2013 Tokio (Jap.) tvrdý povrch osemfinále Radwanská 6:3, 6:4
2014 Melbourne (Aus.) - Australian Open tvrdý povrch semifinále Cibulková 6:1, 6:2
2014 Miami (USA) tvrdý povrch štvrťfinále Cibulková 3:6, 7:6 (5), 6:3

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články