Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
AO: Cibulková zdolala Šarapovovú. Je vo štvrťfinále!
Zdielať na

AO: Cibulková zdolala Šarapovovú. Je vo štvrťfinále!

MELBOURNE / Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila prvý raz v kariére do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v Melbourne.

V pondelkovom súboji osemfinálového 4. kola na tomto prvom grandslamovom turnaji sezóny zdolala Cibulková (20.) trojku tohto prestížneho podujatia aj svetového rebríčka Rusku Mariu Šarapovovú 3:6, 6:4, 6:1. V zápase viacerých zvratov a stratených podaní 24-ročná Slovenka mala v treťom sete pevnejšie nervy a presnejšiu ruku ako o dva roky staršia držiteľka kompletného Grand Slamu Šarapovová. Pri servise súperky Cibulková premenila druhý mečbal, keď Šarapovovej bekhend skončil tesne za postrannou čiarou. Ruska urobila v celom zápase až 45 nevynútených chýb, zatiaľ čo slovenská hráčka iba 28 a to bol podstatný rozdiel.

Cibulkovej súperka pre štvrťfinále vzíde zo súboja Jelena Jankovičová (Srb.-8) - Simona Halepová (Rum.-11). Zverenka fedcupového kapitána Mateja Liptáka má už v Melbourne istú prémiu 270 000 AUD a 430 bodov do rebríčka WTA. Podľa prepočtovej verzie svetového ženského renkingu by sa po víťazstve nad Šarapovovou mala vrátiť na 20. priečku, kde nebola od 24. augusta 2013. Zatiaľ najvyššie bola Cibulková dvanásta.

"Bola som o sebe stopercentne presvedčená, že môžem vyhrať tento zápas. A to aj po stratenom prvom sete. Verila som si a výsledok sa dostavil. Snažím sa tento rok v Melbourne užívať si každý zápas a zatiaľ to vychádza. Som šťastná a ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali," uviedla Cibulková v prvom pozápasovom interview na

Cibulková vyrovnala v bilancii vzájomných súbojov proti Šarapovovej na 3:3. Teraz v Melbourne nadviazala na porovnateľne dôležité víťazstvo z Roland Garros 2009, kde zdolala svoju veľkú súperku vo štvrťfinále suverénne 6:0, 6:2 a dosiahla zatiaľ svoj najlepší výsledok kariéry na grandslamovom turnaji. Teraz má šancu ho minimálne vyrovnať. Celkovo má Slovenka proti hráčkam z prvej päťky svetového rebríčka po pondelku bilanciu 11:27. Na grandslamových turnajoch dosiahla tretie takéto víťazstvo. Predtým to bolo dokonca nad úradujúcimi jednotkami počítačového poradia: na Wimbledone 2011 zdolala Dánku Caroline Wozniacku a na Roland Garros 2012 Bielorusku Viktoriu Azarenkovú.

Dvojhra - 4. kolo (osemfinále):

Dominika Cibulková (SR-20) - Maria Šarapovová (Rus.-3) 3:6, 6:4, 6:1 za 132 minút (39, 42, 51)

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie