Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Djokovič patrí k najlepším tenistom sveta. Ako to dokázal?
Zdielať na

Djokovič patrí k najlepším tenistom sveta. Ako to dokázal?

BRATISLAVA / Ani vzduch, ktorý dýchame, ani potraviny, ktoré konzumujeme, ani voda, ktorú pijeme, už nie sú také ako kedysi. Vzduch, ktorý dýchame, vymeníme asi ťažko, ale potraviny, ktoré sa na nás usmievajú z regálov a nie sú najzdravšie, s tým sa už dá niečo robiť. Aj preto sa ľudia čoraz viac zaujímajú o zdravú výživu. A zaujíma sa o ňu aj tenista Djokovič...

Múke sa vyhýba aj moderátor Bakala

Denne konzumujeme potraviny, ktoré vôbec nie sú sladké. No v tele sa nám premenia na obrovské množstvo cukru. Vyše desať rokov si do klasického rožka nezahryzol moderátor Top Staru Janko Bakala.

Stravu sa rozhodol upraviť preto, že mal málo energie a keď začal s pravidelným cvičením, ako hovorí už to išlo ruka v rukáve. "Vyhýbam sa hlavne vyprážaným jedlám, oleju, pšenici, múke," vraví Janko Bakala.

Nemal žiadne zdravotné problémy. Začal len študovať, čo sa za niektorými potravinami schováva. "Odvtedy som menej unavený, mám viac energie, lepšie spím," dodáva na vysvetlenie.

So svojím jedálnym lístkom sa rozhodol zatočiť aj prednosta psychiatrie doktor Rakús. Ten z neho vyhodil všetky výrobky zo pšeničnej múky. "Všetky laboratórne hodnoty všetkých možných testov sa mi úplne zmornalizovali," vraví.

Veľa pečiva, keksíkov, cestovín, omáčok, polievok zahustených klasickou múkou. Tohoto všetkého sa obaja páni vzdali pre jeden jediný dôvod - vysoký obsah sacharidov, ktoré pšenica obsahuje. "Biela múka, výrobky z bielej múky, biela ryža a zemiakové pyré to je rovnaká kategória metabolicky ako čistý cukor," vraví odborník na zdravú výživu MUDr. Igor Bukovský.

"Treba sa pozrieť napríklad do sveta športu. TOP tenisti ako napríklad Djokovič - keď prestal jesť glutén, tak sa jeho výkonnosť markantne zvýšila," vraví tréner a výživový poradca Radovan Gergeľ.

Vsaďte na ryžovú múku či ľanové semeno

"Teda, keď už prijímam výrobky zo svetlej múky, mal by s tým byť spojený aj určitý výdaj kalórií," vraví Ing. Vojtech Szemes, CSc. z Cechu pekárov a cukrárov RZS.

Ak sa poriadne porozhliadnete doma v komore, pšeničnú múku nájdete takmer vo všetkom. Napriek tomu existuje dosť alternatív, ktoré obsahujú menej sacharidov a chutia rovnako dobre. "Sú to napríklad ryžová múka, mleté ľanové semeno," uzatvára Bukovský.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články