Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
US Open: Hantuchová (30) cez Duvalovú do 3. kola dvojhry
Zdielať na

US Open: Hantuchová (30) cez Duvalovú do 3. kola dvojhry

NEW YORK / Slovenská tenistka Daniela Hantuchová siedmy raz v kariére, premiérovo od roku 2010, postúpila do 3. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku).

Vo štvrtkovom zápase 2. kola singlovej súťaže aktuálneho ročníka zvíťazila nad domácou Victoriou Duvalovou v ich prvom vzájomnom dueli za 72 minút presvedčivo 6:2, 6:3. Mečbal premenila približne 1,5 hodiny po skončení predposledného zápasu žien v rámci tohto dňa, a to krátko pred 22.00 h miestneho času.

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová, teraz 48. v renkingu (bola aj na 5. mieste), si medzi najlepšími 32 na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2013 zmeria sily s 23-ročnou izraelskou kvalifikantkou s ukrajinským pôvodom Juliou Gluškovou, 128. v systéme. Nemá s ňou vzájomnú minulosť. Postupujúca sa v osemfinálovom 4. kole stretne s úspešnou z duelu Petra Kvitová (ČR-7) - Alison Riskeová (USA).

Hantuchová mala proti Duvalovej pomer "winnerov" a nevynútených chýb 10:18, súperka skončila na hodnotách 14:27. Slovenka nazbierala o 20 fiftínov viac (63:43). Premenila 5 z tucta brejkbalov, Američanka oba svoje.

Len 17-ročná kvalifikantka s dramatickou haitskou minulosťou Duvalová figuruje až na 296. priečke vo svetovom rebríčku WTA, ale v utorok v 1. kole šokovala vyradením newyorskej šampiónky z predvlaňajška, Austrálčanky Samanthy Stosurovej nasadenej ako jedenástej (5:7, 6:4, 6:4, a to z manka 5:7, 2:4). Američanka vlani pri svojom debute na úrovni veľkej štvorky a zároveň dosiaľ jedinom štarte ako držiteľka voľnej karty prehrala v 1. kole US Open s Belgičankou Kim Clijstersovou. Hrala vtedy aj medzi juniorkami a bola v semifinále. Niekdajšia zverenkyňa Kathy Rinaldiovej sa niekoľko týždňov pred US Open pripravovala v známej Akadémii Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride, v minulosti využívala zázemie národnej asociácie USTA, a to v Atlante. Odnáša si 53 000 dolárov, do tohto turnaja si zarobila tenisom 54 459 USD. Stále platí, že v hlavnej súťaži nad základnou úrovňou ITF ešte nevyhrala dva zápasy v rade.

Pre slovenskú fedcupovú rekordérku Hantuchovú by prípadný neúspech proti Duvalovej bol renkingovo najhorší od 9. apríla 2008. Vtedy prehrala v Amelia Island s Chorvátkou Karolinou Špremovou, zhodou okolností v čase zápasu tiež 296. v hodnotení. Slovenka následne viac ako dva mesiace absentovala v súťažnom dianí pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe. S hráčkou mimo Top 100 dosiaľ naposledy neuspela 31. januára v thajskej Pattayi - odstúpila zo súboja s Ruskou Ninou Bratčikovovou, vtedy 130. v systéme.

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová štartuje v hlavnej singlovej súťaži na úrovni veľkej štvorky jubilejný 50. raz (kvantitatívne 7. miesto medzi aktívnymi hráčkami) a jej celkový rekord na vrcholných turnajoch je semifinále Australian Open 2008. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows bola vo štvrťfinále už v sezóne 2002. Vlani sa lúčila v 1. kole, keď nestačila na Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Teraz už má istotu prémie 93 000 USD a 160 bodov do počítačového poradia. Vo štvorhre sa predstaví po boku Švajčiarky pochádzajúcej z Košíc Martiny Hingisovej. Začnú v piatok proti jednotkám deblového hodnotenia a obhajkyniam titulu Sare Erraniovej a Roberte Vinciovej z Talianska.

Hantuchová po zisku primátu na júnovom podujatí na tráve v anglickom Birminghame mala v období do US Open zápasovú štatistiku 2:6 a pred príchodom na tento turnaj ťahala šnúru 3 prehier. Minulý týždeň v New Havene nazbierala len tri gemy proti Rumunke Simone Halepovej, neskoršej šampiónke.

Držiteľka 6 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová má na grandslamových turnajoch v singli zápasovú bilanciu 87:52 (aj so zarátaním kvalifikácií), z toho na US Open 19:13, na AO 27:14, na RG 18:11 a na Wimbledone 23:14. V 3. kole na Majors je 29. raz, ale premiérovo od vlaňajšieho januára. Na ďalších piatich vrcholných turnajoch, na ktorých hrala, sa lúčila už v 1. kole (Roland Garros 2012 vynechala).

Dvojhra žien - 2. kolo:

Daniela Hantuchová (SR) - Victoria Duvalová (USA) 6:2, 6:3 za 72 minút (32, 40)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články