Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
US Open: Hantuchová (30) do 2. kola, Cibulkovú (24) šokovala tínedžerka
Zdielať na

US Open: Hantuchová (30) do 2. kola, Cibulkovú (24) šokovala tínedžerka

Zdroj: sita, Hantuchová na US Open

NEW YORK / Slovenská tenistka Daniela Hantuchová zvíťazila v utorňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nad 23-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Mariou Sanchezovou, 111. vo svetovom rebríčku WTA, v ich premiérovom vzájomnom dueli 7:5, 6:2.

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová, teraz 48. v renkingu (bol aj na 5. mieste), si v 2. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2013 zmeria sily s úspešnou z duelu Victoria Duvalová (USA) - Samantha Stosurová (Aus.-11). Druhá menovaná - papierovo oveľa predstaviteľnejšia súperka - je víťazka tohto turnaja zo sezóny 2011 a nad Slovenkou vedie 6:1 zásluhou platnej série 6 triumfov. Naposledy mala Stosurová navrch predvlani na antuke v Madride, za kratší koniec ťahala iba v 3. kole melbournských Australian Open 2003.

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová štartuje v hlavnej singlovej súťaži na úrovni veľkej štvorky jubilejný 50. raz a jej celkový rekord na vrcholných turnajoch je semifinále AO 2008. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows bola vo štvrťfinále už v sezóne 2002. Vlani sa lúčila v 1. kole, keď nestačila na Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Teraz už má istotu prémie 53 000 USD a 100 bodov do počítačového poradia. Vo štvorhre sa predstaví po boku Švajčiarky pochádzajúcej z Košíc Martiny Hingisovej. Začnú proti jednotkám deblového hodnotenia a obhajkyniam titulu Sare Erraniovej a Roberte Vinciovej z Talianska.

Slovenská fedcupová rekordérka Hantuchová zastavila sériu svojich nezdarov v 1. kole dvojhry na Majors na hodnote 5 zápasov. Aspoň v 2. kole - vtedy dokonca napokon v 3. kole - dosiaľ naposledy bola v januári 2012 na južnej pologuli (následne zo zdravotných dôvodov absentovala na parížskom Roland Garros). Hantuchová po zisku primátu na júnovom podujatí na tráve v anglickom Birminghame mala v období do US Open zápasovú štatistiku 2:6 a pred utorkom ťahala šnúru 3 prehier. Minulý týždeň v New Havene nazbierala len tri gemy proti Rumunke Simone Halepovej, neskoršej miestnej šampiónke.

Držiteľka 6 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová má na grandslamových turnajoch v singli zápasovú bilanciu 86:52 (aj so zarátaním kvalifikácií), z toho na US Open 18:13, na AO 27:14, na RG 18:11 a na Wimbledone 23:14.

Cibulková prehrala v 1. kole dvojhry

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako sedemnásta prehrala v utorňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (26. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 34,3 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou v ich premiérovom vzájomnom dueli za 65 minút 4:6, 3:6.

Premožiteľka slovenskej jednotky Svitolinová má ešte len 18 rokov, patrí k najvychytenejším vychádzajúcim "mladým puškám" na seniorskom okruhu. Figuruje už na 43. pozícii vo svetovom rebríčku, vlani triumfovala na challengeri v Pune a v júli 2013 získala titul na úrovni WTA Interational v Baku. Hrdinka súťaže junioriek z parížskeho Roland Garros 2010 Svitolinová je niekdajšia jednotka tzv. kombinovaného mládežníckeho renkingu ITF. V 2. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2013 vyzve domácu Christinu McHalovú.

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka Cibulková, teraz 21. v počítačovom poradí (najvyššie zatiaľ bola na 12. mieste), si z dvojhry v lokalite Flushing Meadows odnáša 5 bodov do hodnotenia a štartovné 32 000 dolárov. Ešte sa predstaví vo štvorhre s Rumunkou Monicou Niculescovou.

Pre zverenkyňu kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulkovú zostáva osobným rekordom na Majors semifinále parížskeho antukového Roland Garros 2009. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center je to štvrťfinále edície 2010. Vlani sa lúčila v 3. kole US Open, keď nestačila na Talianku Robertu Vinciovú.

Držiteľka troch singlových titulov Cibulková ťahá šnúru 4 prehier, ktorá sa začala nezdarom vo štvrťfinále v Toronte proti grandslamovej šampiónke Na Li z Číny. Do utorka naposledy zaváhala hneď pri vstupe do vrcholného podujatia vlani na Wimbledone.

Dvojhra žien - 1. kolo:

Daniela Hantuchová (SR) - Maria Sanchezová (USA) 7:5, 6:2 za 67 minút (43, 24)
Elina Svitolinová (Ukr.) - Dominika Cibulková (SR-17) 6:4, 6:3
za 65 minút (42, 23)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články