Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Rybáriková (24) obhájila titul vo dvojhre vo Washingtone
Zdielať na

Rybáriková (24) obhájila titul vo dvojhre vo Washingtone

WASHINGTON / Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková získala svoj štvrtý singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni.

V nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Citi Open v americkom Washingtone (International, dotácia 235 000 USD, tvrdý povrch Deco-Turf) ako obhajkyňa trofeje a sedmička tohto podujatia zvíťazila nad favorizovanou Nemkou Andreou Petkovicovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 117 minút 6:4, 7:6 (2).

Rybáriková pritom spočiatku prehrávala 0:4 a súperka mala gembal pri vlastnom servise v piatej hre. Slovenka si však pripísala tento gem aj ďalších sedem na 6:4, 2:0. Zverenkyňa Petra Hubera sa postupne uvoľnila, počínala si čoraz pestrejšie, aktívnejšie a istejšie. Celkovo predviedla nápaditejší, kompaktnejší a cieľavedomejší výkon. V druhom sete sa jej nevypomstilo, že najprv pustila súperku z 1:4 s dvojitým brejkom na 3:4 a potom z 3:5 na 6:5.

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková si po prekonaní o rok staršej niekdajšej deviatky renkingu Petkovicovej, teraz 64. v hodnotení, odnáša 280 bodov do počítačového poradia a prémiu 40 000 dolárov. Zdolanej patrí 200 bodov a 20 000 USD.

Rybáriková potrebovala prienik do finále, aby zotrvala v Top 50 svetového rebríčka. V týždni konania turnaja figurovala na 43. mieste, k 5. augustu sa mierne posunie na 42. post, už bol aj na 39. pozícii. Po zisku primátu bude hrať v kanadskom Toronte, začne proti rumunskej kvalifikantke Alexandre Dulgherovej.

Finále malo sprievodný fedcupový podtext. Práve Nemky totiž budú vo februári 2014 súperkami Sloveniek vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny. Rybáriková vo štvrťfinále vo Washingtone získala svoj dosiaľ najcennejší renkingový skalp, keď vyradila Petkovicovej ľavorukú krajanku Angelique Kerberovú, 9. v systéme.

Rybáriková aktuálne má vo finálových dueloch pozoruhodne priaznivú bilanciu 4:1, v ostatných rokoch rôznymi zdravotnými ťažkosťami prenasledovaná Petkovicová klesla v tomto smere na 2:5. Z titulu sa naposledy radovala predvlani v máji vo francúzskom Štrasburgu. V sezóne 2013 ťahala vo finále za kratší koniec aj v júni na antuke v nemeckom Norimbergu proti Rumunke Simone Halepovej.

Slovenská dvojka súčasnosti Rybáriková získala svoju premiérovú trofej už v roku 2009 na tráve v anglickom Birminghame, nadviazala na to v sezóne 2011 v Memphise a potom vlani práve vo Washingtone. Vo finále neuspela akurát predvlani v čínskom Kuang-čou. Prostredníctvom terajšieho úspechu splnila základné kvalifikačné kritérium v súvislosti s koncoročnými tzv. malými MS v bulharskej Sofii a má aj solídne renkingové postavenie na to, aby mohla zaútočiť na právo na účasť.

"Blahoželám súperke k vydarenému týždňu. V zázemí sme dobré kamarátky a navzájom si želáme len to najlepšie. Ďakujem môjmu koučovi, nemá to so mnou jednoduché a bez neho by som nestála na tomto mieste," vyhlásila Rybáriková na slávnostnom ceremoniáli.

"Gratulujem Magde, ktorá odohrala úžasný zápas a naozaj si dnes zaslúžila víťazstvo. Je to skvelé dievča aj mimo dvorca, ak to niekto nebodaj nevie," skonštatovala Petkovicová.

Dvojhra - finále:

Magdaléna Rybáriková (SR-7) - Andrea Petkovicová (Nem.) 6:4, 7:6 (2) za 117 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články