Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Djokovič (25) zavŕšil v austrálskom Melbourne čistý hetrik
Zdielať na

Djokovič (25) zavŕšil v austrálskom Melbourne čistý hetrik

Zdroj: sita, Djokovič po víťazstve

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič tretí raz v rade a štvrtý celkovo triumfoval vo dvojhre mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára, dotácia 30 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku). Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil v nedeľňajšom finále nad Britom Andym Murraym nasadeným ako tretím za 220 minút 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2. Predviedol aktívnejší, kompaktnejší výkon a cieľavedomejší výkon.

Dvadsaťpäťročný Belehradčan Djokovič sa okrem sezón 2011 - 2013 radoval na tomto podujatí aj v roku 2008. V zbierke trofejí z úrovne veľkej štvorky má aj Wimbledon 2011 a US Open 2011. Už pred týmto rozhodujúcim súbojom bolo isté, že k 28. januáru zostane na čele renkingu ATP.

Držiteľ už 35 singlových primátov z hlavnej profesionálnej úrovne Djokovič zvýšil v bilancii zo vzájomných duelov so zverencom Ivana Lendla Murraym na 11:7, tretí raz za sebou sa mu revanšoval za päťsetovú prehru zo septembrového finále rovnako významných medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických. V Aréne Roda Lavera vystupňoval svoj výkon, s pribúdajúcimi desiatkami minút zvyšoval tlak a energickejšie sa pohyboval. Murray mal čoraz menej kontroly nad vývojom výmen, zväčša len reagoval a nedokázal si počínať agresívnejšie v neutrálnych situáciách.

V rámci vývoja stretnutia bol paradoxom fakt, že obaja hráči si na začiatku pripísali set, v ktorom nemali ani jeden brejkbal a sami pritom odvracali viacero šancí rivala na príjme. Murray v otváracom sete čelil dovedna piatim hrozbám straty servisu vo dvoch gemoch. V tajbrejku odskočil rodák zo škótskeho Dunblane na 4:0 aj vďaka súperovej dvojchybe a koncovku v pohode zvládol. Pri jeho druhom setbale Srb poslal forhend za základnú čiaru. V druhej časti sa Djokovič na servise dostal v druhom geme z manka 0:40. V neskoršom tajbrejku mu Murray doprial minibrejk, keď urobil dvojchybu na 2:3 po tom, ako medzi prvým a druhým podaním narušilo jeho koncentráciu pierko na kurte. V tretej časti si Djokovič utvoril náskok 40:0 na returne v ôsmej hre. Následne poslal forhend zo sľubnej pozície do siete a potom za, ale pri jeho tretej šanci zastavila Murrayho forhendovú krížnu kontru páska siete. Srb sa vzápätí odpodával na nulu, Brit neskrotil svoj krížny bekhend. Navyše, v druhej hre štvrtého dejstva nemal šancu pri vlastnom brejkbale, keď inkasoval bod priamo z podania, a následne prišiel o servis - 1:2. Murray už nenašiel herné kvality a mentálne sily na prípadný obrat. Dvojchybou klesol na 1:4 a Srbovi sa neroztriasli ruky či kolená. Pri potvrdzovaní na 5:1 aj podávaní na triumf sa dostal z manka 0:30. Pri jeho prvom mečbale poslal súper bekhend do siete.

Účastník novembrovej bratislavskej exhibície Tennis Classic Djokovič sa stal prvým držiteľom melbournského čistého hetriku v otvorenej ére a zároveň po Američanovi Andrem Agassim a Švajčiarovi Rogerovi Federerovi tretím hráčom v tzv. otvorenej ére, ktorý nazbieral na južnej pologuli 4 trofeje. Srb vlani vo finále za 5:53 h v jednom z najstrhujúcejších duelov tenisovej histórie zvíťazil nad Španielom Rafaelom Nadalom.

Olympijský víťaz z Londýna 2012 Murray sa nestal prvým hráčom, ktorý okamžite po svojom premiérovom vrcholnom celkovom triumfe pridal druhý. Nedostal sa ani pred legendárneho Freda Perryho v britskom historickom poradí zápasových úspechov na Majors (aktuálne obaja 106).

Víťaz prípravného podujatia v Brisbane Murray ťahal v tejto sezóne sériu 10 víťazstiev. Posledným tenistom, ktorý triumfoval na niektorom zo "zahrievacích" turnajov a potom aj na AO, je už od sezóny 2006 Federer - takúto dvojkombináciu načal v katarskej Dauhe. Djokovič vstúpil do sezóny 2013 na Hopmanovom pohári miešaných reprezentačných družstiev v Perthe.


Dvojhra mužov - finále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Andy Murray (V. Brit.-3) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2 za 220 minút (68, 65, 41, 46)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články