Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Davisov pohár: Otvárajú Kližan s Eliasom, Lacko vyzve J. Sousu
Zdielať na

Davisov pohár: Otvárajú Kližan s Eliasom, Lacko vyzve J. Sousu

Zdroj: sita, Daviscupový tím Slovenska na TK

Na úvodnú z dvoch piatkových dvojhier stretnutia Slovensko - Portugalsko v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov na tvrdom povrchu Premier v Aegon aréne NTC v Bratislave o 15.00 h nastúpia líder domácich Martin Kližan a dvojka hostí Gastao Elias.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb programu, ktorý sa uskutočnil v dejisku. Nasledovať bude duel Lukáš Lacko - Joao Sousa.

Dôležitá v boji o postup štvorhra

Na sobotňajšiu štvorhru nominovali kapitáni Miloslav Mečíř a Pedro Cordeiro páry Michal Mertiňák, Filip Polášek, resp. Gastao Elias, Joao Sousa. Počas víkendu sa bude hrať od 14.00 h, platí to aj pre nedeľňajšie dve dvojhry - najprv medzi jednotkami a potom dvojkami tímov. V obsadení jednotlivých súbojov ešte môžu nastať zmeny. Káder Portugalčanov dotvárajú Pedro Sousa a nováčik Joao Domingues. Chýbajú strojcovia vlaňajšieho marcového víťazstva 4:1 nad Slovákmi na antuke v Cruz Quebrade pri Lisabone Fredrico Gil a Rui Machado.

V Trnave v roku 1996 debakel 5:0

Slováci majú proti Portugalčanom výhodu domáceho prostredia a voľby povrchu na základe pravidla o reciprocite práve na základe nedávneho duelu. Predtým v roku 1996 v Trnave zvíťazili 5:0.

Slovenské družstvo si vlani v septembri zachovalo príslušnosť k tejto skupine regionálnej zóny víťazstvom 4:1 nad Ukrajinou na antuke v NTC. Finalisti ročníka 2005 Slováci hrajú na tejto úrovni Davis Cupu už od roku 2007. V spomenutej sezóne i v roku 2008 prehrali v play-off o elitnú šestnástku (s Kórejskou republikou, resp. Srbskom), v ostatných troch edíciách zvládli "záchranárske práce": v roku 2009 to bolo proti Macedónčanom a potom proti Bielorusom. Teraz ich štvrtý raz za sebou čaká úloha vyhnúť sa "III. lige" v hierarchii súťaže pod hlavičkou ITF po tom, ako vo februári podľahli v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny v Glasgowe Britom 2:3, hoci domáci nemali k dispozícii Andyho Murrayho.

Na empajry britská legenda

Hlavným rozhodcom zápasu Slovensko - Portugalsko bude legendárny 76-ročný britský tenisový funkcionár Alan Mills, empajrovými Novozélanďan Blaze Trifunovski a domáci Michal Varmus. Bude sa hrať pod zatiahnutou strechou loptami Wilson Australian Open.

Vstupenky na piatkovú i nedeľňajšiu singlovú časť programu stoja zhodne 10 eur. Na sobotňajšiu štvorhru majú lístky hodnotu 5 eur. Vstupenky sú k dispozícii prostredníctvom siete www.tiposticket.sk a na recepcii NTC.

Výsledok štvrtkového žrebu programu stretnutia Slovensko - Portugalsko v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov (14. - 16. septembra na tvrdom povrchu Premier v Aegon aréne NTC v Bratislave):

Piatok (15.00 h):
Dvojhry:
Martin Kližan - Gastao Elias
Lukáš Lacko - Joao Sousa

Sobota (14.00 h):
Štvorhra:
Michal Mertiňák, Filip Polášek - Gastao Elias, Joao Sousa

Nedeľa (14.00 h):
Dvojhry:
Martin Kližan - Joao Sousa
Lukáš Lacko - Gastao Elias