Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Beck z kvalifikácie do hlavnej súťaže na US Open
Zdielať na

Beck z kvalifikácie do hlavnej súťaže na US Open

Zdroj: sita, Karol Beck

Slovenský tenista Karol Beck nasadený ako dvadsiaty štvrtý zvíťazil v piatkovom zápase finálového 3. kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (27. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 25,5 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) nad 24-ročným Robertom Bautistom-Agutom (95. v renkingu), päťkou žrebu, za 83 minút suverénne 6:3, 6:1.

Nastrieľal 7 es. Španiela vlani zdolal na "harde" na challengeri v britskom Bathe 1:6, 6:3, 6:4.

Beck síce v úvodnom sete okamžite stratil náskok 2:0, ale dosiahol brejk na 3:2 a pridal "poistku" na príjme v deviatej hre, čo už zároveň znamenalo zisk tejto časti. V druhom dejstve Slovák unikol na 3:0 a udržal si kontrolu nad dianím. Od stavu 3:1 si pripísal všetky zostávajúce hry. Súpera na 1. kolo "main draw" spozná neskôr v piatok. Do úvahy prichádzajú napríklad Francúz Jo-Wilfried Tsonga, Američan Andy Roddick, Rus Nikolaj Davydenko, Cyperčan Marcos Baghdatis či Rakúšan Jürgen Melzer.

"Dnes som podal dobrý výkon. Snažil som sa meniť súperovi rytmus hry, čo bola dobrá taktika," uviedol pre agentúru SITA Karol Beck.

Tridsaťročný zvolenský rodák už má v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows istotu 25 bodov do počítačového poradia a prémie 23 000 USD.

Niekdajší 36. muž svetového rebríčka Beck (momentálne 142. post) po svojom prieniku z kvalifikácie do 3. kola hlavnej súťaže Wimbledonu 2011 ťahal na vrcholnej úrovni šnúru štyroch prehier. V New Yorku dosiahol tri úspechy za sebou, prvé dva z manka brejku v rozhodujúcom sete, a to proti Američanovi Alexovi Kuznetsovovi a Austrálčanovi Brydanovi Kleinovi: "Som rád, že som zvládol ťažké prvé dva zápasy."

Zverenec Jána Krošláka Beck si práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických v sezóne 2004 utvoril osobné maximum na úrovni veľkej štvorky v podobe osemfinálového 4. kola, v ktorom vtedy nestačil na Austrálčana Lleytona Hewitta. Medzičasom v hlavnej súťaži na tomto turnaji neuspel v žiadnom zápase. Vlani odstúpil po úvodnom sete duelu 1. kola "main draw" s Argentínčanom Diegom Junqueirom.

Právo na štart priamo v hlavnej singlovej súťaži na základe svojho postavenia vo svetovom rebríčku ATP k 16. júlu majú zo Slovákov Lukáš Lacko a Martin Kližan. Prvý spomenutý bude čeliť domácemu veteránovi so slávnou minulosťou Jamesovi Blakovi, druhý Kolumbijčanovi Alejandrovi Fallovi.

Dvojhra mužov - kvalifikácia - 3. kolo (finále):
Karol Beck (SR-24) - Roberto Bautista-Agut (Šp.-5) 6:3, 6:1 za 83 minút (39, 44)