Skoro jasno
14°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Beck aj Rybáriková do finále kvalifikácie na US Open
Zdielať na

Beck aj Rybáriková do finále kvalifikácie na US Open

Zdroj: tasr

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nasadená ako prvá zvíťazila vo štvrtkovom zápase 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (27. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 25,5 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) nad Srbkou Aleksandrou Kruničovou za 72 minút 6:3, 6:1. Premenila 4 z 12 brejkbalov, sama odvrátila jedinú hrozbu straty podania, ktorej čelila.

Kurióznym sprievodným faktorom tohto duelu bola osoba kouča Mojmíra Mihala, ktorý najprv viedol Slovenku a čerstvejšie 19-ročnú Srbku, 173. v renkingu WTA. Rybáriková už má istotu 50 bodov do hodnotenia a šeku na 8638 USD. Vo finále kvalifikácie si premiérovo zmeria sily s Anastasijou Sevastovovou. Dvadsaťdvaročnej Lotyške patrí 150. pozícia v hodnotení, už sa však nachádzala aj na 36. priečke, a to pred rôznymi zdravotnými problémami (vlani nešpecifikovaná choroba, pravá noha, ľavý členok a bedrová oblasť, v tejto sezóne, do ktorej vstúpila až 26. apríla, pravý lakeť, ale aj chrbát). Nedávno sa radovala z trofeje na antukovom Empire Cupe v Trnave, následne však nenastúpila na štvrťfinále v Hechingene.

Dvadsaťtriročná piešťanská rodáčka Rybáriková získala od uzávierky prihlášok titul na hlavnej profesionálnej úrovni vo Washingtone a momentálne už figuruje na 67. pozícii v renkingu (najvyššie bola na 40. priečke). Proti moskovskej rodáčke Kruničovej (177.) hrala v singli prvý raz. Vo štvorhre má mimoriadne frustrujúcu skúsenosť z Pohára federácie po boku Daniely Hantuchovej. Slovenky 17. apríla 2011 viedli v Bratislave v rozhodujúcom zápase súboja o svetovú skupinu nad Kruničovou a Jelenou Jankovičovou 6:2, 5:1 a 30:0 a neskôr mali aj dva mečbaly, ale prehrali 6:2, 5:7, 7:9.

Rybáriková dosiaľ naposledy musela hrať v kvalifikácii na úrovni veľkej štvorky na Wimbledone 2008. V New Yorku je jej maximom 3. kolo hlavnej súťaže zo sezón 2008 a 2009. Na iných Majors ešte nebola ani takto ďaleko. Na grandslamových podujatiach ťahá sériu deviatich nezdarov hneď v 1. kole "main draw" a jej smola na náročné žreby či zdravotné problémy je už priam povestná.

Zo Sloveniek budú priamo v hlavnej súťaži v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center na základe postavenia v renkingu WTA k 16. júlu štartovať Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová. V kvalifikácii ešte má šancu Jana Čepelová, neskôr vo štvrtok nastúpi v 2. kole proti thajskej veteránke Tamarine Tanasugarnovej.

Dvojhra žien - kvalifikácia - 2. kolo:
Magdaléna Rybáriková (SR-1) - Aleksandra Kruničová (Srb.) 6:3, 6:1 za 72 minút (40, 32)

Slovenský tenista Karol Beck nasadený ako dvadsiaty štvrtý zvíťazil vo štvrtkovom stretnutí 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (27. augusta - 9. septembra, celková minimálna dotácia 25,5 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) nad 22-ročným Austrálčanom Brydanom Kleinom, 244. v hodnotení, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 135 minút 6:1, 4:6, 6:4. V treťom sete mal Beck manko brejku, ale aj viedol 5:3. V deviatej hre síce stratil servis, ale v desiatom geme sa sám presadil na príjme. V utorok sa v 1. kole kvalifikácie dostal zo skóre 2:4 v rozhodujúcom dejstve proti domácemu reprezentantovi Alexovi Kuznetsovovi.

Klein je niekdajšou štvorkou juniorského renkingu ITF a víťazom súťaže chlapcov na melbournských Australian Open 2007, v osemfinále vtedy vyradil Martina Kližana. Beck už má istotu 16 bodov do počítačového poradia a prémie 8638 USD. O postup do hlavnej súťaže v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows bude bojovať s 24-ročným Robertom Bautistom-Agutom (95.), päťkou žrebu. Španiela vlani zdolal na "harde" na challengeri v britskom Bathe 1:6, 6:3, 6:4.

Niekdajší 36. muž svetového rebríčka Beck (momentálne 142. post) po svojom prieniku z kvalifikácie do 3. kola hlavnej súťaže Wimbledonu 2011 ťahal na vrcholnej úrovni šnúru štyroch prehier. Tridsaťročný zvolenský rodák si práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických v sezóne 2004 utvoril osobné maximum na úrovni veľkej štvorky v podobe osemfinálového 4. kola, v ktorom vtedy nestačil na Austrálčana Lleytona Hewitta. Medzičasom v hlavnej súťaži na tomto turnaji neuspel v žiadnom zápase. Vlani zverenec Jána Krošláka odstúpil po úvodnom sete duelu 1. kola "main draw" s Argentínčanom Diegom Junqueirom.

Právo na štart priamo v hlavnej singlovej súťaži v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center na základe svojho postavenia vo svetovom rebríčku ATP k 16. júlu majú zo Slovákov Lukáš Lacko a Martin Kližan. Prvý spomenutý bude čeliť domácemu veteránovi so slávnou minulosťou Jamesovi Blakovi, druhý Kolumbijčanovi Alejandrovi Fallovi.

Dvojhra mužov - kvalifikácia - 2. kolo:
Karol Beck (SR-24) - Brydan Klein (Aus.) 6:1, 4:6, 6:4 za 135 minút (26, 44, 65)