Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rybáriková vyhrala vo finále dvojhry vo Washingtone
Zdielať na

Rybáriková vyhrala vo finále dvojhry vo Washingtone

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Citi Open v americkom Washingtone (International, dotácia 220 000 USD, tvrdý povrch vonku) nad favorizovanou ruskou jednotkou tohto podujatia Anastasiou Pavľučenkovovou za 66 minút jednoznačne 6:1, 6:1.

Šampiónka si po treťom singlovom triumfe na podujatí tohto rangu odnáša 280 bodov do hodnotenia a prémiu 37 000 USD, zdolanej finalistke patrí 200 bodov a 19 100 dolárov. Niekdajšia 40. tenistka renkingu Rybáriková by sa mala posunúť približne na 67. priečku v počítačovom poradí k 6. augustu.

Proti finalistke s priaznivou bilanciou

Dvadsaťtriročná piešťanská rodáčka Rybáriková, momentálne 102. vo svetovom rebríčku, má proti svojej finálovej premožiteľke, niekdajšej 13. hráčke hodnotenia Pavľučenkovovej (teraz 28. post) priaznivú štatistiku 2:1. Dvadsaťjedenročná rodáčka zo Samary sa jej síce predvlani v Istanbule revanšovala (6:3, 6:2) za prehru, ktorú inkasovala v sezóne 2008 na podujatí ITF v Petrohrade-Vsevoložsku, teraz však ťahala za kratší koniec. Moskovčanka s francúzskym zázemím po sobotňajšej prehre naďalej čaká na svoju štvrtú trofej, a to od marca 2011, keď obhájila celkový úspech v Monterrey. Tento rok bola najďalej vo štvrťfinále v Eastbourne a Bastade.

Slovenská trojka súčasnosti Rybáriková naposledy hrala vo finále na scéne Tenisovej asociácie žien (WTA) vlani 23. septembra v čínskom Kuang-čou a nestačila na Juhoafričanku Chanelle Scheepersovú (dvakrát 2:6), ktorej sa vo Washingtone revanšovala v pondelok v 1. kole hladko 6:2, 6:1. V akomkoľvek singlovom dueli o titul bola prvý raz od 12. februára, keď na turnaji ITF v Midlande prehrala vo finále s Bieloruskou Oľgou Govorcovovou.

Rybáriková do Montrealu nepocestuje

Držiteľka titulov na úrovni WTA z Birminghamu 2009 a Memphisu 2011 a finalistka wimbledonskej súťaže dievčat spred šiestich rokov Rybáriková sa najbližšie mala predstaviť v kvalifikácii v kanadskom Montreale, ale napokon musela tento štart oželieť z dôvodu termínovej kolízie.

Dvojhra - finále:
Magdaléna Rybáriková (SR) - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-1) 6:1, 6:1 za 66 minút

Naša tenistka ovládla zápas od samého úvodu

Slovenka značne nečakane, ale o to rezolútnejšie od úvodu ovládla dianie na dvorci. V druhom geme prerazila podanie Rusky a potom cez jeden brejkbal potvrdila na 3:0. Pavľučenkovová znížila na 1:3, ale jej odpor akoby nadobro zlomil už šiesty gem s 20 fiftínmi - nepremenila totiž 6 možností upraviť na 2:4 a znova prišla o servis - 1:5. Rybáriková napokon v rámci tejto pasáže nazbierala 5 hier za sebou (k prvému setu sa odpodávala na nulu). Na príjme v tretej hre druhého dejstva za stavu 2:0 síce neťažila z vyrovnania z 0:40 na zhodu (2:1) a vo štvrtom geme sa returnujúca Ruska dostala na nádejných 30:30, odvtedy jej však Slovenka pustila už iba dve loptičky. Celkovo popri efektívnom podaní ťažila aj z pestrejšieho prejavu plného slajzov, kvalitných zákrokov pri sieti či dropšotov, nechýbala jej ani klasická ofenzívna sila z forhendovej strany. Mala výrazne lepšiu úderovú istotu aj pohyb proti zavalitej Pavľučenkovovej.

Iba dve esá, ale enormná efektivita bez chýb

Rybáriková dala "len" dve esá, predviedla však enormnú efektivitu 20 z 21 po svojom prvom servise (proti 50 %). Po druhom podaní to bolo 53 % v porovnaní s 22 %. Slovenka zužitkovala 5 zo 7 brejkbalov, sama odvrátila jediný, ktorému čelila.

Pre zverenkyňu Eduarda Nicolása Rybárikovú ide o renkingovo najcennejší triumf od 15. mája 2011, keď vo finále podujatia ITF na antuke v Prahe prekonala domácu Petru Kvitovú, vtedy 10. v rebríčku.

"Celý tento turnaj išiel akosi jednoducho, dnešok napokon nebol výnimkou. Všetko sa mi darilo podľa predstáv, vo finále zvlášť. Bola som uvoľnená, na dvorci som sa cítila veľmi dobre a výkon tomu zodpovedal. Zahrala som naozaj veľmi kvalitne. Verila som si a bola som pozitívna. Ten dlhý gem, v ktorom som prerazila podanie Pavľučenkovovej na 5:1, bol určite dôležitý, hoci nie úplne rozhodujúci - jeho zásluhou som však rýchlo získala set a po ňom aj brejk na začiatku druhého," povedala Magdaléna Rybáriková.

Každý turnajový triumf je špecifický

"Každý turnajový triumf je špecifický. Prvý v Birminghame bol prvý, na to sa nezabúda, boli to úžasné pocity. Vlaňajší v Memphise bol z doterajších už troch asi najkŕčovitejší. Vydrela som si to, herne som si nepočínala až natoľko super. Na tomto podujatí vo Washingtone bolo silnejšie obsadenie, najmä finálové víťazstvo nad Pavľučenkovovou si veľmi cením. Celý turnaj bol z mojej strany jednoznačný. Som rada, že mi to po všetkých tých zraneniach a zdravotných problémoch opäť takto išlo. Okrem bežných menších problémov, ktoré má vari každá hráčka, mi tento týždeň nebolo nič vážnejšie. Úplne najpodstatnejšie nielen pre kariéru je naozaj to, aby vydržalo zdravie," uviedla k hierarchii úspechov Rybáriková.

Fedcupová reprezentantka SR na margo svojho náhradného programu vzhľadom na nestihnutie kvalifikácie v Montreale prezradila: "V nedeľu cestujeme do New Yorku, je to 3,5 hodiny. Zatiaľ som vonku aj z hlavnej súťaže v Cincinnati. Uvidím, ako sa to ešte vyvinie, možno v tom New Yorku zostanem trénovať, ešte to nemám doriešené."

Súvisiace články