Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pätnásťročný chlapec na vrcholoch všetkých kontinentov
Zdielať na

Pätnásťročný chlapec na vrcholoch všetkých kontinentov

Pätnásťročný Američan Jordan Romero sa stal najmladším človekom na svete, ktorý vystúpil na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

Svoju snahu skompletizoval počas víkendu, keď dosiahol vrchol Mount Vinsonu, najvyššieho bodu Antarktídy. Romero, ktorý pred vyše rokom bol vo veku 13 rokov ako najmladší na Mt. Evereste, zostúpil v nedeľu spoločne so svojím tímom do základného tábora. Pri výstupe na Mt. Vinson ho sprevádzali aj otec a nevlastná matka.

"Boli sme na streche Antarktídy," uviedol vo videu na webe tímu jeden z jeho členov. Doteraz najmladším človekom, ktorý zvládol všetky najvyššie vrcholy kontinentov, bol 16-ročný Brit George Atkinson. Romero lozí od malička. Ako desaťročný sa dostal na Kilimandžáro, pred dosiahnutím jedenásteho roku zasa na ruský Elbrus. O päť mesiacov neskôr nasledoval výstup na Aconcaguu v Argentíne, neskôr na Mt. McKinley na Aljaške a v septembri 2009 aj na Carstensz Pyramid v Oceánii. V máji 2010 dosiahol vrchol Mt. Everestu a potom sa začal pripravovať na antarktickú expedíciu.