Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na MS hrdinské Donovaly v znamení víťazného boja s počasím
Zdielať na

Na MS hrdinské Donovaly v znamení víťazného boja s počasím

Jubilejné 10. majstrovstvá sveta pretekov psích záprahov v šprinte čistokrvných severských plemien sa začali na Donovaloch.

Hneď v úvode si organizátori uľahčene vydýchli, pretože sa im podarilo zvíťaziť v boji s nepriazňou počasia. Užili si veľa, no definitívne vyriekli - šampionát sa uskutoční, aj keď s niektorými zmenami, s posunutým štartom i skrátenými traťami.

Organizátori si nepripúšťali, že by sa celý šampionát zrušil a 148 pretekárov z 13 krajín by predčasne odišlo domov. "Až do poslednej chvíle sme však nevedeli, o koľko sa trate skrátia," povedal riaditeľ pretekov Pavol Toma. "Najväčší problém sme mali so zľadovatelými úsekmi, museli sme ich upraviť, najmä pre bežkárske kategórie v skijöringu. Povrch sme zdrsnili frézami a dokonca sa na niektorých úsekoch nasypala aj soľ."

Aj sneh sa vo fúrach na Donovaly dovážal. "Bolo ho obrovské množstvo," dodal Pavol Toma. "Aj počas slávnostného otvorenia okolo nás hučali tatrovky, ktoré dovážali sneh zo všetkých možných miest v okolí Donovalov. Niektorí chlapi ani nespali a fúry otáčali celú noc."

Majstrovstvá sveta organizátori podľa Pavla Tomu už zachránili. "Teraz naozaj môžem povedať, že áno, dokonca aj svätý Peter sa nad nami zmiloval, trošku nám pripadol sneh a atmosféra je hneď prijateľnejšia. Musím však povedať, že prvýkrát posielam na trať účastníkov len na tri dĺžky, vždy boli štyri trate, toľko, koľko má byť."

Hneď prvé dojmy účaatníkov po prvom dni napovedali, že zvládnuť nástrahy trate nebolo a ani nebude v ďalších dvoch víkendových dňoch jednoduché. Jeden z adeptov na medailu Marcel Matanin v dvojkovom skijöringu s dvoma psami: "Podklad je strašne mäkký, s mnohými kameňmi. Treba pochváliť organizátorov, že vôbec trate takto upravili, niekde inde by šampionát bez váhania zrušili. Musím sa im za to poďakovať. Dnes bolo dôležité dobre namazať lyže, o technike v mäkkom technickom snehu ťažko hovoriť, predstavte si, že sa zabárate hlboko do sypkého piesku."

Marcel Matanin pôsobí na MS aj ako technický delegát za Slovensko a presne pozná vývin uvažovania v súťažnej jury. "Deň pred pretekmi sme na 90 percent vedeli, že sa šampionát uskutoční, len sa štart o hodinu posunul na neskorší čas. Dážď so snehom nám úsmev na tvári nevyvolával, len dúfam, že sa počasie v ďalších dňoch umúdri."

Marcel Matanin, bývalý maratónec, si pochválil aj svojich dvoch psov. "Obe sú fenky, sibírske husky, a spolupracovali bez problémov. Nachystal som pre ne hneď aj maškrtu. A na čo si trúfam, ťažko povedať, dosiaľ som behával len s jedným psom, trúfam si však na medailu, veľmi by som sa jej potešil."

Súvisiace články