Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vinokurov po piatich rokoch opäť s triumfom na Tour
Zdielať na

Vinokurov po piatich rokoch opäť s triumfom na Tour

Zdroj: TASR

Tour de France, 13. etapa

Vinokurov profitoval zo smelého samostatného úniku v úplnom závere pretekov. Od pelotónu sa odtrhol necelých 10 kilometrov pred cieľom, dostal sa pred skoršieho "utečenca" Taliana Alessandra Ballana a etapovými vavrínmi ozdobil svoj návrat na najprestížnejšie podujatie profesionálov po odslúženom dvojročnom dištanci za doping. Poslednú etapu pred príchodom do Pyrenejí, ktorá priala šprintérom, s piatimi menej náročnými stúpaniami zvládol za 4 hodiny 26 minút a 26 sekúnd. "Bolo prekrásne víťazstvo a nádherná odmena," vyhlásil 26-ročný veterán, ktorý v roku 2006 vyhral španielsku Vueltu, no o rok neskôr ho vyhodili z Tour pre pozitívny test na krvný doping.

Za Kazachovým chrbtom v šprinte hlavného balíka potvrdil Cavendish svoju povesť skvelého finišmana a dominoval pred Petacchim. V žltom drese vedúceho pretekára zotrval Luxemburčan Andy Schleck a nič sa nezmenilo ani na jeho náskoku pred druhým Španielom Albertom Contadorom. "Bol to dobrý deň pre môj tím, nemuseli sme príliš drieť. No dnes to bolo iba ticho pred búrkou, už zajtra to bude tvrdý boj. Čaká nás pekný prídel," konštatoval Schleck.

Sedemnásobný víťaz podujatia Američan Lance Armstrong do cieľa dorazil až v skupinke oneskorencov so stratou 4:35 minúty na 100. priečke a už štvrtý deň v poradí jeho manko na lídra pretekov narástlo. Celkovo figuruje na 36. priečke s priepastnou stratou 25 minút a 38 sekúnd.

Tour od nedele vstupuje do kráľovstva pyrenejských veľhôr a už prvá zo štyroch vrchárskych "lahôdok" môže poriadne zamiešať karty v nádejach hlavných favoritov. Na jazdcov čaká 183,4 kilometrov z Revelu do lyžiarskeho strediska Ax-3 Domaines s dvoma extrémnymi stúpaniami - prvý bude výstup na Port de Pailheres, ktorý sa považuje za jedno z najnáročnejších stúpaní v cyklistike a do strmého kopca sa bude aj finišovať.

Výsledky - 13. etapa, Rodez - Revel (196 km): 1. Alexander Vinokurov (Kaz./Astana) 4:26:26 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit./HTC-Columbia), 3. Alessandro Petacchi (Tal./Lampre), 4. Boasson Hagen (Nór./Sky), 5. José Rojas (Šp./Caisse d'Epargne), 6. Julian Dean (N. Zél./Garmin-Transitions), 7. Antony Gaslin (Fr./FdJeux, 8. Thor Hushovd (Nór./Cervelo), 9. Grega Bole (Slovin./Lampre), 10. Lloyd Mondory (Fr./AG2R)) všetci +13 s
      Priebežné poradie: 1. Andy Schleck (Lux./Saxo Bank) 63:08:40 h, 2. Alberto Contador (Šp./Astana) +31 s, 3. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel-Euskadi) +2:45 min, 4. Denis Menčov (Rus./Rabobank +2:58, 5. Jurgen van den Broeck (Belg./Omega Pharma-Lotto) +3:31, 6. Levi Leipheimer (USA/Radioshack) +4:06, 7. Robert Gesink (Hol./Rabobank) +4:27, 8. Joaquin Rodriguez (Šp./Kaťuša) +4:58, 9. Luis Sanchez (Šp./Caisse d'Epargne) +5:02, 10. Roman Kreuziger (ČR/Liquigas-Doimo) +5:16

Súvisiace články