Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Amputovaný Lanzinger žiada od FIS odškodné, Maierovej rodina uspela
Zdielať na

Amputovaný Lanzinger žiada od FIS odškodné, Maierovej rodina uspela

Zdroj: TASR

Rakúsky zjazdár Lanzinger žiada od FIS finančné odškodné

Dvadsaťsedemročnému pretekárovi v marci po ťažkom páde v super-G Svetového pohára v nórskom Kvitfjelli amputovali spodnú časť ľavej nohy.       Lanzingerov právny zástupca Manfred Ainedter v pondelok poslal oficiálnu výzvu na uznanie odškodného šéfovi FIS Gianfrancovi Kasperovi. Podkladom tejto žiadosti sú analýzy špičkového mníchovského chirurga Bernda Steckmeiera. Ten spätne diagnostikoval ako príčiny nutnej amputácie zdržanie transportu na kliniku a slabú chirurgickú starostlivosť nemocnice v Oslo.
 
"Expertíza uvádza čierne na bielom, že starostlivosť o môjho mandanta bola amatérska. Je škandalózne, že nemocnica v Lillehammeri, kam ho najprv doviezli, nebola schopná konať," povedal právnik pre rakúsku tlačovú agentúru APA. Expertíza tvrdí, že ani prvé odborné zásahy v Oslo neboli na profesionálnej úrovni. Pred prvou operáciou napríklad chýbala angiografia (vyšetrenie ciev).

Pred dvanástimi rokmi FIS čelila žalobe po tragickej smrti dvojnásobnej majsterky sveta Ulrike Maierovej. Charizmatická rakúska zjazdárka, ktorá svoj prvý titul v super-G slávila v požehnanom stave, podľahla ťažkým zraneniam po páde v zjazde SP v nemeckom Ga-Pa. O dva roky neskôr sa proces skončil mimosúdnou dohodou o vyplatení odškodného vo výške 600.000 švajčiarskych frankov. Medzitým  FIS urobila ochranné opatrenia a každý súťažiaci musí podpísať vyhlásenie, že si je vedomý všetkých rizík a nebude v tomto smere viniť FIS, národný zväz ani organizátorov pretekov. Lanzingerov právnik však svoju žiadosť formuluje mimo rámcov tohto vyhlásenia, keďže osudná ujma na zdraví sa nestala podľa neho na trati, ale v nemocnici.        

Lanzinger v marci pri predposlednom skoku vo vysokej rýchlosti "zrámoval" bránku a okrem otrasu mozgu utrpel otvorenú zlomeninu predkolenia ľavej nohy. Organizátori pretekov SP nemali v dejisku pripravený vrtuľník, napokon sa im podarilo zohnať súkromný, no najprv z neho museli odpratať rad sedadiel, aby uvoľnili miesto pre nosidlá. Po niekoľkohodinovej nočnej operácii rakúskeho zjazdára dospeli lekári k záveru o nutnosti amputácie končatiny pod kolenom. Z dôvodu dlhotrvajúcej ischémie a rozsiahleho poškodenia mäkkých tkanív nebolo možné stabilizovať prekrvenie a amputácia bola nutná z dôvodu zabránenia trvalým následkom.

Riaditeľ pretekov FIS Günter Hujara bol vo svojej reakcii na Lanzingerovu žiadosť opatrný. List bol síce adresovaný šéfovi organizácie, ale jeho obsah sa dosť dotýka aj riadiacich funkcionárov priamo v dejiskách súťaží. "Potreboval by som si obsah žiadosti naštudovať, ale čo sa týka lekárskych záležitostí, k tomu sa vyjadrovať nemôžem. Transport a záchranku však organizátori realizovali, treba zrejme preskúmať do akej miery. My sme na kopci urobili všetko, čo sme mohli," vyhlásil Hujara. Šéf alpského úseku Rakúskeho lyžiarskeho zväzu Hans Pum bol konkrétny: "Je na svete jednoznačná expertíza, ktorá okrem iného potvrdzuje chybu v záchrannej reťazi. Je to poučenie do budúcnosti, aby takéto výpadky už nehrozili. Čo sa týka žiadosti Matthiasovho právnika, je to ich záležitosť. Chápem ho, pretože musí myslieť na svoju budúcnosť."