Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V žltom Valverde, Velits 158.
Zdielať na

V žltom Valverde, Velits 158.

Zdroj: SITA

Velits v premiére s rovnakým číslom, aké nosí na drese

Valverde vyťažil z nástupu v posledných 200 m, keď prešpurtoval dovtedy vedúceho Kima Kirchena. Na 2. mieste napokon skončil Belgičan Philippe Gilbert, za ktorým finišovali tretí Jerome Pineau a štvrtý Luxemburčan Kirchen. "Je to neuveriteľné, že sa mi podarilo vyhrať úvodnú etapu a v ďalšej budem v žltom tričku. Počas úvodných kilometrov Tour mi pomáhal celý tím. Som veľmi šťastný, že sa to podarilo. Cítim sa v dobrej forme, už na generálke na Dauphine Libere to bolo skvelé. V posledných stovkách metrov som už nečakal, že môžem uspieť. Skúsil som to však a kvalitná príprava sa prejavila. Ešte nie je o ničom rozhodnuté, do cieľa ostáva ešte veľmi veľa kilometrov," povedal v cieli Valverde.

Peter Velits prišiel do cieľa etapy pri svojej premiére na Tour de France na 158. mieste. Rovnaké číslo nosí aj na svojom drese.

V etape, ktorá sa skončila víťazstvom jedného z favoritov Tour Alejandra Valverdeho, sa rozhodovalo až v záverečnom špurte. Velits v popredí medzi najlepšími chýbal, do cieľa prišiel v druhej skupine s dvojminútovou stratou na víťaza. "Prvá etapa bola dosť vlnitá a jej záver bol pre šprintérov priťažký, posledných 1,7 km sa išlo prakticky do kopca. Približne 8 km pred cieľom sa pelotón po páde jazdcov rozdelil na dve skupiny, ja som zostal vzadu," uviedol po skončení etapy pre agentúru SITA Peter Velits.Už počas úvodných kilometrov pretekov v Bretónsku bola popri trati vynikajúca atmosféra, pri cestách sa tiesnili tisícky divákov. Cyklistom pripravili veľké ovácie. Tour de France už od úvodu ukazuje, že ide o výnimočné preteky. "Bola to neskutočná atmosféra. Toľko ľudí pri trati na pretekoch som ešte v živote nevidel. Celý Brest, kde bol štart, pretekmi žil, bol preplnený ľuďmi," nadchýnal sa atmosférou úradujúci majster sveta do 23 rokov. Bratislavský rodák, ktorý cyklisticky vyrastal v Púchove, je po Milanovi Jurčovi a Jánovi Svoradovi iba tretím Slovákom, ktorý sa postavil na štart slávnych pretekov. V prvej etape bolo niekoľko pádov, Velits sa im našťastie vyhol. "Videl som však všetky," poznamenal slovenský cyklista a ďalej pokračoval: "Viacero ľudí mi hovorilo, že štýl súťaženia na Tour de France počas prvého týždňa je nervózny. Prvá etapa to potvrdila, bolo to veľmi nervózne, každý chcel byť vpredu. Chvíľami to mohlo byť nebezpečné, aj preto bolo toľko pádov." Hrdinami etapy sa stala osmička jazdcov, ktorá ušla tesne po štarte a jej 180 km úsilie sa skončilo približne 10 km pred páskou. Tím Milram mal v úniku Björn Schrödera. Vedenie tohto družstva je po úvodnej etape spokojné. "Schröder mohol mať tričko pre najlepšieho vrchára, škoda, že to nevyšlo. Špurt napokon nebol pre Zabela, bolo to príliš náročné. Prídu však ďalšie etapy a môže sa to podariť," podotkol Peter Velits, ktorý podľa vlastných slov nedostal od vedenia tímu pred etapou žiadne špeciálne úlohy. Sústredil sa najmä na svoj výkon a nebyť rozdelenia pelotónu na dve skupiny mohol skončiť aj lepšie. V nedeľu je na programe ďalšia etapa, v ktorej sa opäť očakáva hromadný špurt. "Bude to však opäť vlnité, na trati sú aj horské prémie, ale opäť by mal prísť balík spoločne do cieľa," dodal pre agentúru SITA Peter Velits.