Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Príbeh nekončí. Najlepšia sezóna ako motivácia do budúcna
Zdielať na

Príbeh nekončí. Najlepšia sezóna ako motivácia do budúcna

SANKT MORITZ / Sezónu osobných rekordov má za sebou slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová.

Bola tak trochu v znamení dvojok. Začala ju druhým miestom v americkom Aspene, zakončila druhým miestom vo švajčiarskom Sankt Moritzi a v celkovom hodnotení slalomu obsadila tiež druhú pozíciu. Tak vysoko v sumáre sezóny nikdy predtým nebola. Nazbierala v nej 626 bodov, všetky v jedinej disciplíne. Svoje predchádzajúce maximum z ročníka 2007/2008 prekonala o 125 bodov. Na radosť s malým glóbusum v ruke v podaní Švédky Fridy Hansdotterovej jej chýbalo 85 bodov, ale aj "strieborná" medaila má svoju obrovskú cenu.

"Mám za sebou sezónu, ktorá bola moja najkrajšia a najlepšia. Všetko sa mi to ešte mieša a predbieha v hlave. Je to však veľká motivácia do budúcnosti. Urobím všetko, aby to bolo v ďalšej sezóne ešte lepšie," uviedla Veronika Velez-Zuzulová. Ešte pred niekoľkými týždňami uvažovala o tom, že po tejto súťažnej zime definitívne ukončí bohatú a úspešnú kariéru. To už neplatí. "Mám pocit, že sa ešte v slalome môžem zlepšovať, a aj viem v čom," pokračovala Velez-Zuzulová.



Jej stabilná forma a súťažná dlhovekosť sú obdivuhodné. Odvtedy, čo v nemeckom Zwiesli prvýkrát vystúpila na stupne víťazov v pretekoch SP v slalome, uplynulo už 12 rokov a 1 mesiac. V práve skončenom súťažnom ročníku bola "na bedni" šesťkrát, pamätné zostanú najmä dve januárové víťazstvá v rozpätí štyroch dní v rakúskom Flachau. Celkovo v kariére nazbierala 25 pódiových umiestnení vo Svetovom pohári, k štyrom víťazstvám pridala aj jedenásť druhých a desať tretích miest.

"Vrcholy tejto sezóny? Po výkonnostnej stránke určite Flachau, absolútnym vrcholom bola Jasná pred našimi skvelými fanúšikmi a aj tento Sankt Moritz na záver zostane pre mňa pamätný. Na druhej strane: škoda zrušených pretekov v Maribore a tiež podujatia v Crans Montane, ktoré mi nevyšlo," spomenula najväčšie sezónne zážitky, ale aj mierne sklamanie bratislavská rodáčka žijúca už niekoľko rokov vo francúzskom Annecy.

Velez-Zuzulová vstupovala do finálových pretekov v Sankt Moritzi z druhého miesta, ale pod tlakom priebežne tretej a v životnej forme jazdiacej Švajčiarky Wendy Holdenerovej. Po prvom kole bola piata, ale skvelou druhou jazdou demonštrovala stabilnú výkonnosť aj pevné nervy a s prehľadom si udržala celkovú druhú priečku. Vo švajčiarskom dejisku budúcoročných majstrovstiev sveta nemala nárok iba na Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ale tá už niekoľko rokov jazdí v najtočivejšej disciplíne akoby "vlastnú" ligu. Čerstvo 21-ročná suverénka zvíťazila vo všetkých piatich svojich slalomoch sezóny a nebyť zraneného kolena, malý glóbus by s veľkou pravdepodobnosťou patril opäť práve jej.

"V prvom kole to nebolo zlé, ale chytila som kameň na trati a jednu lyžu som mala úplne bez hrán. Prišla som na to až dolu v cieli, keď mi servisman vravel, že mi musí dať druhé lyže, lebo s týmito už nemôžem ísť. Celkovo to vôbec nebolo jednoduché. Cítila som istú zodpovednosť voči sebe aj fanúšikom. Vedela som, že musím ísť naplno, lebo som nechcela prísť o druhé miesto a Holdenerová bola tesne za mnou. Podarilo sa a moje prvé pocity? Radosť sa mieša s veľkou únavou. Konečne mám po sezóne," zhodnotila s úľavou Velez-Zuzulová.

Súvisiace články