Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Veľké víťazstvo malého Francúza! Bardet hrdinom 18.etapy
Zdielať na

Veľké víťazstvo malého Francúza! Bardet hrdinom 18.etapy

SAIT / JEAN-DE-MAURIENNE - Víťazom štvrtkovej 18. etapy slávnych pretekov Tour de France sa stal francúzsky cyklista Romain Bardet.

Jazdec stajne AG2R zvládol 186,5 km dlhú alpskú etapu z Gapu do Saint-Jean-de-Maurienne za 5:03:40 hodín, keď sa presadil v klesaní z Col du Glandon. Na druhom mieste sa umiestnil jeho krajan Pierre Roland a tretia priečka sa ušla Andrewovi Anaconovi Gomezovi z Kolumbie. Jediný slovenský zástupca v pelotóne Peter Sagan si po štyroch náročných dňoch v únikoch oddýchol a do cieľa prišiel medzi poslednými, zelený dres si však udržal.

Na čele celkového poradia sa takmer nič nemenilo. Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý vedie pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie o 3:10 minúty. Tretie miesto patrí Alejandrovi Valverdemu zo Španielska (+4:09), Bardet sa vďaka triumfu posunul na 10. miesto.

Štvrtková etapa mala na svojej trase až sedem vrchárskych prémií, prčom o víťazovi sa rozhodovalo najmä na dvoch posledných. Pelotón zvládol v prvej polovici trati dve prémie 2. a tri 3. kategórie. Po krátkej rovinke ho už čakal náročný výstup Col du Glandon (1924 m.n.m.). Stúpanie najvyššej kategórie bolo dlhé 21,7 km s priemerom 5,1%. Po technickom zjazde prišiel na rad posledný kopec Lacets de Montvernier (2. kat., 782 m.n.m., 3,4 km, 8,2%) a od jeho vrcholu už len necelých desať km do cieľa.