Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Sagan piatykrát druhý! Plaza Molina mu ušiel v stúpaní
Zdielať na

Sagan piatykrát druhý! Plaza Molina mu ušiel v stúpaní

GAP / Španiel Rubén Plaza Molina z tímu Lampre Merida vyhral po nástupe 18 km pred cieľom pondelkovú 16. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Bourg de Péage do Gapu a merala 201 km.

Peter Sagan predviedol ďalšie skvelé predstavenie a obsadil už piatykrát na 102. ročníku 2. miesto. Dvadsaťpäťročný jazdec Tinkoff-Saxo bol tretí deň v rade v dlhom úniku, vyhral rýchlostnú prémiu, zobral aj 25 bodov za 2. priečku v etape a navýšil svoj náskok na Andrého Greipela v súťaži o zelený dres už na 89 bodov. Vedúci muži celkovej klasifikácie na čele s Chrisom Froomom sú v týchto chvíľach ešte na trati.

Pelotón sa v pondelok dostal do Álp, etapa s dvoma horskými prémiami II. kategórie však nebola extra náročná. O výsledkoch sa podľa predpokladov rozhodovalo v stúpaní druhej kategórie na Col de Manse, ktoré vrcholilo 12 km pred cieľom, a následnom zjazde o 523 výškových metrov nižšie do cieľového Gapu. Z Bourg de Péage sa vydalo na 201 km trať 170 cyklistov, v pelotóne chýbal Greg van Avermaet, víťaz 13. etapy odcestoval domov pre narodenie potomka.

V úvode sa išlo po vetre a viacerí jazdci mali snahu dostať sa do úniku. Čelo sa miešalo a napokon sa vpredu vyprofilovala dvanásťčlenná skupina, v ktorej nechýbal ani Peter Sagan. Za dvanástkou sa pohybovala druhá skupina, v ktorej bolo ďalších dvanásť jazdcov. Zaujímavé bolo, že viaceré tímy mali svojich zástupcov v oboch skupinách. Pelotón a najmä tím Sky im nevenoval veľkú pozornosť, keďže v popredí chýbal niektorý z ašpirantov na celkové prvenstvo. Na rýchlostnej prémii v Die na 87. km sa nestalo nič nečakané, Peter Sagan zobral bez väčších problémov 20 bodov za prvenstvo na páske. Druhá dvanástka sa k prvej postupne približovala. Naopak, pelotón akoby zastal. Jazdci tímu Sky si kontrolovali čelo balíka a pokojným tempom sa presúvali k Alpám.

Vďaka silnému vetru do chrbta bolo tempo cyklistov rýchle. Na 106. km sa obe vedúce skupiny spojili a pokračovali spoločne. Deväťdesiat kilometrov pred cieľom narástol ich náskok na desať minút a ďalej stúpal. Vpredu bolo 23 jazdcov, keďže začal zaostávať Laurent Didier. Na Col de Cabre na 130. km bol najlepší Serge Pauwels, v zjazde ukázal potom svoje schopnosti Peter Sagan. V tých chvíľach už bolo jasné, že únik vydrží až do konca. Pelotón rezignoval a strata neustále rástla. Na 155. km nastúpil Adam Hansen a odskočil z vedúcej dvadsaťtrojky. Za ním sa vydal Marco Heller. Dvojica začala stúpať na Col de Manse, medzi prenasledovateľmi aktívne pracoval Peter Sagan a postupne zmazali odstup. Nasledoval pokus Rubéna Plazu Molinu. Sagan sa snažil ťahať prenasledovateľov, nikto mu nechcel striedať. Slovák predviedol v kopci skvelý výkon, jeho súperi išli za ním iba v háku. Na vrchole zobral jazdec tímu Tinkoff-Saxo 3 body za druhé miesto na horskej prémii. Sagan predviedol skvelý zjazd, stiahol minútový odstup na Rubéna Plazu na minimum, ale napokon prišiel do cieľa s odstupom 29 sekúnd.

">
">
" data-htmlarea-external="1" rtekeep="1">

Pozrite si video zo šprintérskej prémie.

Posted by Le Tour De France Sk/CZ on 20. júl 2015