Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rogge: "Šport musí byť prístupný pre všetkých"
Zdielať na

Rogge: "Šport musí byť prístupný pre všetkých"

Zdroj: TASR

BERLÍN / Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge je presvedčený, že zimné olympijské hry 2014 v Soči musia zostať otvorené pre všetkých napriek kontroverznému ruskému zákonu, ktorý zakazuje propagáciu homosexuality.

"MOV si je vedomý toho, že šport je súčasťou ľudských práv a musí byť prístupný pre všetkých - bez ohľadu na národnosť, pohlavie alebo sexuálnu orientáciu," vyhlásil 71-ročný Belgičan pre nedeľňajšie vydanie nemeckého denníka Tagesspiegel a pokračoval: "Samotná olympiáda musí byť otvorená pre každého: pre divákov, organizátorov, novinárov a samozrejme, športovcov."

Bývalý belgický reprezentant v jachtingu tvrdí, že diskriminácia nemá miesto na žiadnych OH. "Medzinárodný olympijský výbor bude pokračovať vo svojich aktivitách s cieľom, aby olympijské hry prebiehali bez akejkoľvek diskriminácie," uviedol Rogge, ktorý po dvanástich rokoch končí na stoličke šéfa olympijského hnutia. Na budúci mesiac sa v argentínskom Buenos Aires na 125. zasadnutí MOV uskutočnia voľby nového prezidenta.

Prezident Ruska Vladimir Putin podpisom v júni schválil zákon, ktorý postihuje najmä šírenie informácií o "netradičnej orientácii" medzi mladistvými. Aktivisti vyzývajú na bojkot ZOH 2014 a na ich strane stojí aj prezident Spojených štátov amerických Barack Obama. O detailné vysvetlenie zákona už minulý týždeň požiadal aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV), neskôr sa pridala aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), keďže Rusko má organizovať aj svetový šampionát vo futbale v roku 2018.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.