Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mladí športovci získajú od štátu stálu podporu
Zdielať na

Mladí športovci získajú od štátu stálu podporu

Slovenská účasť na letných olympiádach je čoraz biednejšia. Naposledy v Londýne bolo historicky najmenej slovenských športovcov - iba 46. Ministerstvo školstva to chce zmeniť. Spolu s Národným športovým centrom. Program podpory mladých športovcov by mal zabezpečiť, aby nás v budúcnosti mohli reprezentovať nové talenty.

Nedostane sa na každého

Minister Čaplovič chce podporiť mládežnícky šport. "Či už ide o úspešných dorastencov, úspešných akademikov v akademickom športe alebo juniorov. Toto je naša priorita," tvrdí. 

A keďže prostriedkov nie je toľko, aby podporu mohol dostať každý, muselo sa starostlivo vyberať na základe športových výsledkov. "Na Slovensku je momentálne 96 športovcov v individuálnych športoch, ktorí patria do prvej 16 na svete," vraví projektový manažér NŠC Richard Galovič.

Pomôžu aj starší...

Jedno z kritérií bola aj veková hranica do 23 rokov. Takýto športovec tak získa stálu podporu od Národného športového centra. "V súčasnosti im zabezpečujeme materiálno-technické zabezpečenie, teda tréningové plochy, infraštruktúru, niektorým zabezpečujeme aj sociálne zabezpečenie, teda plat," dopĺňa riaditeľ NŠC Boris Čavajda.

Športovcov však budú podporovať aj ich úspešnejší a skúsenejší kolegovia. Tí vidia v tejto spolupráci obojstrannú výhodu. "Ponúknuť si navzájom skúsenosti, potiahnuť v tom tréningu," myslí si atlétka Lucia Klocová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.  

SITA

Súvisiace články