Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Armstrongovi (41) pomáhal kryť doping motorkár
Zdielať na

Armstrongovi (41) pomáhal kryť doping motorkár

Americký cyklista Lance Armstrong si počas Tour de France 1999 platil motocyklistu, ktorý mu vozil zakázaný preparát EPO. Bývalý jazdec tímu US Postal Tyler Hamilton to uviedol v pondelkovom vysielaní britskej rozhlasovej stanice BBC.

Motorkár vraj dostal Rolexky

"V roku 1999 sme mali motocyklistu. Vždy bol blízko miest, kde sme bývali, aby mohol prísť v správnej chvíli. Vedeli sme, že riskujú aj iní. Robili sme to tiež. Lance mu platil niečo medzi 15- až 20-tisíc dolármi. Po Lanceovom triumfe sme sa zložili a kúpili sme mu zlaté hodinky Rolex," priznal Hamilton, ktorý prišiel pre dopingové nezrovnalosti o zlato z olympijskej časovky v Aténach 2004.

Americký cyklista prezradil vyšetrovateľom z USADA aj ďalšie podrobnosti z Armstrongovho dopingového programu. Práve Hamiltonovo svedectvo bolo jedným z kľúčových pri odhaľovaní podvodov a sofistikovanej dopingovej schémy US Postal. Armstrong všetky obvinenia odmieta, ale zároveň sa nechce brániť pred komisiou USADA.

Pomoc aj od masérky?

Armstrongov doping potvrdila pre BBC aj bývalá masérka a asistentka tímu US Postal Emma O´Reilleyová. V dokumente hovorila, ako raz cestovala z Francúzska do Španielska, kde vyzdvihla tabletky pre cyklistu.

"Prenajala som si auto a absolvovala šesťhodinovú cestu. Vedela som, že je to niečo špeciálne, keďže Lance mi hovoril, aby som to neprezradila ani svojmu priateľovi. Často sme slúžili ako dopingoví bežci," priznala O´Reillyová, ktorá raz musela použiť make up na zakrytie znakov po vpichu na Armstrongovom tele po užití zakázanej látky pred videokonferenčným hovorom.

Armstrongovi, ktorý v rokoch 1999 až 2005 triumfoval sedemkrát v rade na Tour de France, odobrala tituly Americká antidopingová agentúra (USADA), organizátori však rozhodnutie ešte nepotvrdili. Štyridsaťjedenročný Texasan je hlavnou postavou najväčšieho dopingového škandálu v histórii športu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články