Jasno
27°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
O zlato sa pobijú Česi so Švajčiarmi, v súboji o bronz Švédsko a Kanada
Zdielať na

O zlato sa pobijú Česi so Švajčiarmi, v súboji o bronz Švédsko a Kanada

Zdroj: TASR

PRAHA / Druhé semifinále sa dostalo za stavu 2:2 aj po predĺžení napokon až do samostatných nájazdov. Švajčiari, ktorí celý duel viedli a až v závere dokázala Kanada vyrovnať, si napokon vypýtali boj o zlatú medailu. Po prvý raz od roku 2018, kedy boli strieborní.

Semifinále Kanada - Švajčiarsko môžete sledovať od 18.20 h v priamom prenose na TV JOJ alebo online tu.

Pozrite si rozhodujúci nájazd zápasu:

NÁJAZDY

Bedard dal 1:0, Senteler nie, neuspel ani Dubois, Fiala však vyrovnal na 1:1, Severson nedal, Loeffel nepremenil, Power trafil len konštrukciu bránky, Andrighetto dáva 1:2, Cozens nedal. Švajčiarsko je vo finále!

Predĺženie nerozhodlo

Predĺženie začali Kanaďania presilovkou. Ale Genoni výborne čítal úmysly súpera. Švajčiari sa dostali do početnej výhody, keď tentoraz zasa mal príliš veľa hráčov na ľade súper. No nezvládli ju. Po chybe Fialu navyše mohol rozhodnúť Cozens, no Genoni si so situáciou poradil. Vzápätí mali Švajčiari obrovskú šancu, ktorá však ostala len šancou. O postupujúcom do finále za stavu 2:2 rozhodnú napokon samostatné nájazdy.

Pozrite si vyrovnávajúci gól Kanady:

​V závere Kanada vyrovnala na 2:2

Na začiatku tretej tretiny sa Kanaďania dotiahli v počte striel na Švajčiarov. Začali byť aktívnejší a vypýtali si presilovú hru. Genoni ale svoj tím pri ich streleckých pokusoch podržal. Jeho spoluhráči v 47. minúte poriadne podkúrili kanadskej reprezentácii, ale skóre sa nemenilo. Hráčom s javorovými listami na drese sa krátil čas, stále si nevedeli rady s obetavými zákrokmi súpera, ktorí zablokovali viac ako 16 ich striel! Keď sa už zdalo, že by predsa len mohli uspieť, Genoni, niekedy aj s poriadnou dávkou šťastia, puk za svoj chrbát nepustil. Kanada zvyšovala svoj tlak. Keď Ambuhl skončil v 57. minúte na trestnej lavici za zdržiavanie hry, prišlo vyrovnanie na 2:2 z hokejky Johna Tavaresa. Švajčiarsko si vzalo oddychový čas, aby pribrzdilo rozlet súpera. No ponúklo mu ďalšiu presilovú hru, keď vzápätí zle striedalo. Duel bude pokračovať predĺžením.

Pozrite si prvý gól Kanady v zápase:

​Kanadské hľadanie receptu na gól

Čakalo sa či po prestávke prídu Kanaďania s niečím novým, čím by narušili sústredený výkon súpera. Ale veľmi sa im to nedarilo. Pôsobili, akoby mali ťažké nohy. A súper mal aj naďalej viac z hry. V 24. minúte aj ďalšiu presilovú hru pri vylúčení Tavaresa. V nej mali opäť Kanaďania obrovskú príležitosť, keď sa rútili dvaja na bránku súpera, Mercer to však nezvládol. Rovnako ako jeho spoluhráči prvú presilovú hru v zápase, ktorú hrali od 27. minúty. Švajčiari naďalej obetavo blokovali strely na svoju bránku a obhajcovia titulu márne hľadali recept ako skórovať. Našli ho až v 35. minúte, keď Brandon Tanev znížil na 1:2. Týmto výsledkom sa druhá tretina aj skončila.

Pozrite si druhý gól Švajčiarska:

​​Pozrite si prvý gól Švajčiarska:

​Fiala s gólom aj asistenciou

Od úvodu zápasu boli aktívnejšími Švajčiari, ktorí navyše aj obetavo bránili a blokovali strely súpera. Kanada sa tak k prvej vyloženej šanci dostala až vo vlastnom oslabení v pätnástej minúte, no Tanev po úniku brankára Leonarda Genoniho neprekonal. Naopak Helvéti sa dočkali, Kevin Fiala ukončil presilovú hru a v šestnástej minúte otvorili skóre - 1:0. Švajčiari využili aj ďalšiu ponúknutú početnú výhodu. Strelu Nina Niederreitera tečoval v osemnástej minúte do vlastnej bránky jeden z kanadských hráčov. Po prvej tretine Švajčiarsko vyhráva nad Kanadou 2:0.

Súvisiace články