Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slušne, správne a s emóciami. Aké je komentovanie hokeja?
Zdielať na

Slušne, správne a s emóciami. Aké je komentovanie hokeja?

BRATISLAVA / Komentovanie športov je disciplína sama o sebe. Komentátori sa musia vedieť zladiť obsahovo, gramaticky a intonačne správne, slušne a s emóciami.

​Jednou z tradičných tém počas hokejových šampionátov je aj výkon komentátorov. Diváci sú kritickí a komentovanie dynamického športu je ťažká disciplína.

Richard Weinfortner okomentoval už vyše tisíc zápasov rôznych športov. Prácu skúsenejších kolegov dlhodobo vníma, nikoho ale nekopíruje. Postupne si vybudoval vlastný štýl. "Osobne som skôr zástanca dynamickejšieho komentovania, v mojom prípade niekedy až príliš pri prehnanej kadencii slov, ale pokiaľ zápas tomu zodpovedá, tak za mňa vždy je lepšie tomu emócie dať, ako tam mať nejaké tiché pasáže," vysvetlil Weinfortner.

Skĺbiť obsah, gramatiku, intonáciu a emócie je naozaj náročné. "Situáciu, ktorá sa stala, naformulovať do viet, ktoré dávajú zmysel, vystihujú podstatu a zároveň nie sú dlhé a rozvláčne, je náročné a človek sa musí naučiť s tým pracovať," dopĺňa Rastislav Konečný, redaktor JOJ Šport.

​Počas týchto majstrovstiev prestúpil z hráčskej lavičky za komentátorský pult ako spolu-komentátor aj majster sveta a víťaz Stanleyho pohára Michal Handzuš. "Ešte som to nezažil, určite je to iné ako sedieť v obývačke, ale bude to zaujímavé," uviedol.

Súvisiace články