Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemci odolávali dve tretiny, hokejovým majstrom sveta je Kanada
Zdielať na

Nemci odolávali dve tretiny, hokejovým majstrom sveta je Kanada

Zdroj: TASR

TAMPERE, BRATISLAVA – Fínsko a Kanada sa posledné roky striedajú na vrchole. Hokejovým majstrom sveta z roku 2023 je Kanada, svoje štvrté finále za ostatné štyri roky premenila na druhý titul. Vo finále zdolala prekvapenia turnaja Nemecko 5:2, no po dvoch tretinách bol stav vyrovnaný 2:2.

Pre Kanadu, ktorá je kolískou hokeja, je titul z roku 2023 už 28. na šampionátoch. V počte titulov sa osamostatnila na prvom mieste historického poradia, keď sa odpútala od Ruska (ZSSR, SNŠ - 27). Vedie aj historickú tabuľku v počte medailí, v zbierke ich má dokopy 53 (28-16-9).

Nemci síce nevystúpili až na vrchol, ale aj tak dosiahli obrovský úspech. Z medaily na MS sa tešia po dlhých 70 rokoch, na šampionáte v Zürichu a Bazileji v roku 1953 získali striebro. Do zbierky pridali celkovo piaty cenný kov z MS (0-3-2), okrem toho majú tri medaily zo ZOH (0-1-2). Nemci tak prehrali druhé veľké finále v priebehu piatich rokov, na ZOH 2018 v Pjongčangu tesne nestačili na Olympijských športovcov Ruska.

Bronzové medaily si zo šampionátu odniesli Lotyši. Tí v súboji o 3. miesto v Tampere zdolali USA 4:3 po predĺžení a získali historicky prvý cenný kov na veľkom podujatí.

Finále MS: Kanada - Nemecko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Góly: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (Quinn, Crouse) - 8. Peterka (Seider, M. Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider). Rozhodovali: Björk (Švéd.), MacFarlane - Briganti (obaja USA), Hynek (ČR), vylúčení: 2:1 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 10.470 divákov.

KANADA: Montembeault - Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph - Fantilli, Glass, Lucic - Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone

NEMECKO: Niederberger - Seider, M. Müller, Wissmann, J. Müller, Gawanke, Szuber, Wagner - Tiffels, Kahun, Peterka - Ehl, Sturm, Soramies - Fischbuch, Kastner, Noebels - Schütz, Stachowiak, Tuomie - Varejcka

Súvisiace články