Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príčiny vypadnutia a pochvala pre Ramsayho tím: Ľubomír Višňovský exkluzívne
Zdielať na

Príčiny vypadnutia a pochvala pre Ramsayho tím: Ľubomír Višňovský exkluzívne

Zdroj: JOJ

BRATISLAVA / Hokejový majster sveta z Göteborgu z roku 2002 Ľubomír Višňovský pre portál noviny.sk exkluzívne porovnal časy, keď jeho generácia začiatkom milénia nosila medaily a ostatných päť rokov pod vedením Craiga Ramsayho. Zároveň pochválil tím Slovenska na šampionáte v Rige.

"To sa nedá porovnávať, keďže za našich čias bolo 30 až 40 hokejistov Slovenska v NHL a teraz ich je koľko? Zopár. Samozrejme, že vtedy sme sa radi stretali aj navzájom a radi sme chodili do reprezentácie," odpovedal na otázku, či súčasným hráčom nechýba projekt Slovenské hokejové leto zo začiatku milénia.

V tomto projekte vedenie zväzu s trénerom Jánom Filcom pripravili vždy na leto pre reprezentantov akýsi teambuilding s rôznymi aktivitami, vždy zakončený stretnutím s fanúšikmi. Hokejisti sem chodili radi a stmelilo to aj kolektív. "Teraz nie je pre koho organizovať to," povedal.

Po úspešných šampionátoch v roku 2000 v Petrohrade a v roku 2002 v Göteborgu a o rok neskôr v Helsinkách odborníci vyzdvihovali predovšetkým silu kolektívu v slovenskom tíme. Višňovský si nemyslí, žeby bol v súčasnosti problém v kolektíve. "Nie som teraz pri tíme, ale nemyslím si to."

Aj tím pod vedením Craiga Ramsayho získal bronz, vlani na zimných olympijských hrách. "Vtedy chýbali hráči z NHL, boli tam európske výbery a v tej konkurencii sme mali svoju silu," zamyslel sa rodák z Topoľčian. "Slovensko má stále hokejistov, ktorí majú šancu byť draftovaní v prvých kolách. Ani reprezentačný tím v Rige nehral zlý hokej. Chýbal nám tam strelec. V každom zápase sme dali dva či tri góly v priemere, aj play off nám ušlo tesne. Stačil by jeden hráč, ktorý by potiahol tím, dal by aspoň šesť gólov."

Upozornil, že Slovensko nemá hráčov na rozdávanie a na svetovom šampionáte v roku 2023 mu chýbali posily z ruskej nadnárodnej KHL. Hokejový zväz však rozhodol, že hráči z KHL pre vojnu na Ukrajine, ktorú rozpútalo Rusko, v reprezentácii hrať nebudú. "Nemá zmysel o tom diskutovať, ale je pravda, že nebyť zákazu reprezentovať pre týchto hráčov, bol by to úplne iný tím," povedal Ľubomír Višňovský exkluzívne pre sport.noviny.sk.

Ľubomír Višňovský má 46 rokov a je bývalý slovenský ofenzívny obranca, ktorý bol známy predovšetkým vďaka rýchlemu korčuľovaniu. Väčšinu kariéry v NHL odohral za LA Kings, nastupoval aj v drese Edmontonu, Anaheim Ducks či NY Islanders. Stal sa najlepším hokejistom Slovenska a osemkrát najlepším obrancom. Zo svetových šampionátov má všetky tri medaily z rokov 2000 až 2003, hral aj na olympijských hrách v roku 2010 vo Vancovri, kde Slováci obsadili štvrté miesto.

Súvisiace články