Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Toyota na Le Mans s hybridným modelom
Zdielať na
Motorizmus

Toyota na Le Mans s hybridným modelom

Zdroj: SITA/Ladislav Novák

Japonská automobilka Toyota sa na populárne dvadsaťštyrihodinové preteky Le Mans chystá nasadiť model, poháňaný zároveň dieselovým palivom i elektrickou energiou

Japonská automobilka Toyota sa na populárne dvadsaťštyrihodinové preteky Le Mans chystá nasadiť model, poháňaný klasickým dieselovým palivom i elektrickou energiou zároveň.

"Konkurenčné Audi na Le Mans potvrdilo dominanciu svojich dieselových modelov novej generácie. My v Toyote chceme to isté dokázať s našimi hybridnými vozmi," uviedol nemenovaný predstaviteľ Toyoty pre médiá. Motory pre pretekársku verziu Toyoty pripravovanú na Le Mans budú podobné agregátom umiestneným v populárnom hybride Toyota Prius.

Tieto automobily poháňané súčasne benzínovým motorom s objemom 1,5-litra v kompresnom pomere 13,5:1 s výkonom 43 kW (58 koní) a elektrickým 288-voltovým motorom o výkone 30 kW (40 koní) sú obľúbené najmä v Japonsku a USA. V Toyote však musia zapracovať ešte na aerodynamike a oproti prototypu Priusu výrazne znížiť hmotnosť monopostu a zvýšiť efektivitu jeho výkonu.

Naposledy sa Toyota zúčastnila dvadsaťštyrihodinovky Le Mans v roku 1999, keď skončila na druhej priečke a v kokpite GT-One sedeli vtedy napríklad aj bývalí pretekári Formuly 1 Brit Martin Brundle a Japonec Jukyo Katajama.

Zdielať na