Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hamilton nevinný, v Šanghaji môže oslavovať
Zdielať na
Motorizmus

Hamilton nevinný, v Šanghaji môže oslavovať

Zdroj: SITA/AP/Koji Sasahara

Stewardi F1 rozhodli, že Hamilton nie je zodpovedný za kolíziu Webbera a Vettela z VC Japonska.

Lewis Hamilton nebude pykať za manéver, ktorým minulý víkend údajne poslal z mokrej trate na VC Japonska dvoch súperov Sebastiana Vettela a Marka Webbera a na štart nedeľnej VC Číny sa postaví s dvanásťbodovým náskokom na čele poradia jazdcov MS F1.

Britský nováčik v kokpite McLarenu sa tak v prípade víťazstva na okruhu v Šanghaji môže stať prvým pilotom v histórii, ktorý premení na titul hneď svoju premiérovú sezónu v seriáli. Podľa Webbera a Vettela bol príčinou ich vzájomnej kolízie na Fudži Speedway práve 22-ročný Hamilton, ktorý mal náhle spomaliť pri jazde za safety car. Vettel pôvodne dostal trest v podobe 10 miest na štarte nasledujúcej VC, ale v svetle nových dôkazov zostalo iba pri slovnom varovaní.

Trojica jazdcov zainteresovaných na kolízii v piatok v čínskom Šanghaji podala svoje svedectvo pred stewardmi vyšetrujúcimi udalosť, ktorá mohla lídra priebežného poradia svetového šampionátu pripraviť o víťazstvo z Fudži a tým aj o 10 bodov do klasifikácie. Pilot McLarenu a dvaja "žalobcovia" z Toro Rosso, respektíve Red Bullu si najskôr záležitosť vysvetlili na brífingu jazdcov a následne sa za sprievodu svojich tímových manažérov odobrali pred komisiu pozostávajúcu z troch stewardov Tonyho-Scotta Andrewsa, Hermanna Tomcyka a Gao Sue-čuna, ktorí už mali k dispozícii nové dôkazy o priebehu kolízie.

Podľa názoru tímu Toro Rosso Hamilton v 46. kole pretekov v daždi pri jazde za safety car výrazne spomalil, čo zapríčinilo haváriu Webbera a Vettela. Obaja piloti museli preteky predčasne ukončiť. Ako hlavný svedecký materiál slúži amatérsky videozáznam, keďže incident sa odohral mimo záberu televíznych kamier.

Poškodená dvojica strávila pred vyšetrovateľmi polhodinu, zatiaľ čo Hamilton a tímový manažér Dave Ryan diskutovali ešte ďalších 20 minút.

"Bol to z mojej strany vydarený víkend, nespravil som žiaden zlý krok. Nemám na svedomí nič, čím by som niekoho vystavil do nebezpečnej situácie. Prišiel som do Číny a zrazu ma chcú za niečo trestať. Myslím si, že pre tento šport je to hanba. Vždy som veril, že efjednotka je o tvrdom, ale férovom zápolení," komentoval svoju situáciu Hamilton a pridal aj tvrdšie slová: "Keby som bilancoval tento rok, tak som zažil veľa zvláštnych momentov, po ktorých zo mňa chceli spraviť toho zlého. Ak to takto bude pokračovať, potom nechcem mať s touto súťažou nič spoločné."

Zdielať na