Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Osudná zvedavosť. Na Rely Monte Carlo prišiel o život divák
Zdielať na

Osudná zvedavosť. Na Rely Monte Carlo prišiel o život divák

GAP / Belgičanovi Thierrymu Neuvillovi najlepšie vyšiel úvodný súťažný deň novej sezóny majstrovstiev sveta v rely.

Po štvrtkových dvoch večerných rýchlostných skúškach je jazdec tímu Hyundai na čele poradia Rely Monte Carla, prvých pretekov v kalendári seriálu. S vozidlom Hyundai i20 Coupe si na prevažne suchej asfaltovej trati vypracoval náskok 7,8 s pred úradujúcim a štvornásobným majstrom sveta Sébastienom Ogierom. Najrýchlejší bol v oboch skúškach. Francúz v Monaku debutuje v tíme M-Sport World Rally a za volantom Fordu Fiesta WRC. Tretí Juho Hänninen na Toyote už zaostáva za lídrom o 15 sekúnd.

"Všetko bolo v poriadku, ale auto je na supermäkkých pneumatikách až príliš rýchle, čo sa mi veľmi nepáčilo. Radšej som nešiel na plný plyn, ale aj tak sme dosiahli dobré časy. Máme sa v čom zlepšovať," citovala Neuvilla oficiálna stránka seriálu wrc.com. Ogier mal menej času na testovanie po odchode nemeckej automobilky Volkswagen zo scény rely. Napriek tomu bol s ouvertúrou spokojný: "Zvolil som zabezpečovaciu jazdu. V týchto podmienkach je náročné nájsť hranicu. Určite môžeme byť rýchlejší, ale v prvých dňoch sezóny je opatrnosť na mieste."

Neuville a Ogier ako jediní absolvovali kompletné merané úseky, pretože po nehode Haydena Paddona v prvej skúške organizátori zrušili 21,25 km dlhý test z Entrevaux do Ubraye. Pri havárii sa zranil jeden divák, ktorého previezli vrtuľníkom do nemocnice v Nice. Tam však napriek úsiliu lekárov vážnym zraneniam podľahol. Poľutovanie nad tragédiou vyjadril aj Paddonov tím Hyundai.

Súvisiace články