Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Svitko skolaboval. Po návšteve nemocnice môže na štart 11. etapy
Zdielať na

Svitko skolaboval. Po návšteve nemocnice môže na štart 11. etapy

SAN JUAN / Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko vo štvrtok odjazdil na vytrvalostných púštnych pretekoch Rely Dakar 2017 svoju najlepšiu etapu.

V desiatej kapitole z Chiletica do San Juanu v Argentíne skončil na 449 km dlhom meranom úseku napokon na výbornom druhom mieste. Pôvodne bol tretí, ale organizátori uložili francúzskemu víťazovi Michaelovi Metgemu hodinovú penalizáciu a prepadol sa na 24. priečku. Etapu ukoristil teda Španiel Joan Barreda Bort, 34-ročný Žaškovčan Svitko za ním zaostal len o 24 sekúnd. Je to preňho siedme umiestnenie v Top 3 v niektorej z etáp na Dakare a 21. v Top 5. Svitko sa vo štvrtok od úvodu pohyboval v najlepšej desiatke, ku koncu svoj výkon ešte dokázal vystupňovať. Na začiatku záverečného spojovacieho úseku museli Slováka ratovať lekári, pretože skolaboval. Pre vyčerpanosť a dehydratáciu nebol schopný absolvovať spojovací úsek do bivaku a potreboval infúzie. Lekári ho však postavili na nohy.

"Navštívil som nemocnicu v San Juane, čo najskôr organizátori brali ako prijatie nedovolenej cudzej pomoci a vyzeralo to tak, že nebudem môcť štartovať v piatkovej jedenástej etape. Vďaka bohu, môžem pokračovať, zistili sme, že išlo iba o omyl. Práve si študujem piatkový roadbook," uviedol Štefan Svitko prostredníctvom videoprezentácie na sociálnej sieti Facebook.

Súvisiace články