Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kontrola NKÚ. Rekonštrukcia štadióna O. Nepelu je predražená
Zdielať na

Kontrola NKÚ. Rekonštrukcia štadióna O. Nepelu je predražená

Podľa záverov kontrolórov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) stála rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu a s peniazmi sa narábalo nehospodárne. Rekonštrukcia stála 96 miliónov eur, podľa kontrolného úradu bola predražená až o 90,6 percenta oproti pôvodným zámerom hlavného mesta. Informovali o tom Hospodárske noviny.

Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) preukázala, že rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave stála takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu. Vedenie mesta Bratislava má k dispozícii výsledky kontroly NKÚ. Mesto nevylučuje v prípade predraženej rekonštrukcie bratislavského zimáku trestnoprávnu dohru.

Trestnoprávne stíhanie

Podľa hovorcu primátora Bratislavy Ľubomíra Andrassyho mesto požiadalo o stanovisko svoje právne oddelenie a Generálneho investora Bratislava a v prípade, že primátor Milan Ftáčnik nadobudne pocit, že bývalé vedenie mesta a GIB-u konalo nad rámec svojich kompetencií a zákona, podá podnet na trestnoprávne stíhanie.

Ako hovorca ďalej uviedol, kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu žiadalo súčasné vedenie mesta. Malo totiž pochybnosti, či peniaze na obnovu Zimného štadióna Ondreja Nepelu boli využité efektívne. Andrassy uviedol, že primátor Milan Ftáčnik predloží mestským poslancom správu o výsledkoch kontroly na najbližšom zastupiteľstve a informovať o nich bude aj na utorkovom brífingu.

Rekonštrukcia stála dvakrát viac

Ako informuje denník Hospodárske noviny, podľa záverov kontrolórov Najvyššieho kontrolného úradu stála rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu a s peniazmi sa narábalo nehospodárne. Rekonštrukcia stála 96 miliónov eur, podľa kontrolného úradu bola predražená až o 90,6 percenta oproti pôvodným zámerom hlavného mesta. Kontrolóri ďalej odhalili, že projektant aj stavebník boli vybratí v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a bývalé vedenie mesta a organizácia Generálny investor Bratislava (GIB) peniaze minuli otáznym spôsobom.

10. apríla bol v útrobách štadióna kontrolný deň a odovzdanie symbolického klľúča od primátora Bratislavy Milana Ftáčnika do rúk Igora Nemečka, ktorý zastrešoval organizáciu svetového šampionátu na Slovensku.

Na programe bol kontrolný deň v útrobách štadiónu a odovzdanie symbolického kľúča od primátora Bratislavy Milana Ftáčnika do rúk Igora Nemečka, ktorý zastrešuje organizovanie svetového šampionátu na Slovensku.

Súvisiace články