Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovan a Košice nebudú hrať v českej extralige
Zdielať na

Slovan a Košice nebudú hrať v českej extralige

Slovenské kluby Slovan Bratislava a HC Košice v najbližšom čase nebudú hrať v českej hokejovej Tipsport extralige.

Zástupcovia najvyššej českej súťaže na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Asociácie profesionálnych klubov (APK) vo Veľkej Bíteši jednoznačne odmietli tento projekt. Proti prijatiu Slovana a Košíc sa vyslovilo trinásť tímov, jeden sa hlasovania zdržal. S ponukou na začlenenie do českej extraligy prišla začiatkom novembra slovenská strana, ktorá rozposlala podklady.

Zástupcovia českých klubov po ich preštudovaní odhlasovali, že nesúhlasia s navrhnutým projektom, ktorý zahrňoval rozšírenie extraligy na šestnásť alebo osemnásť tímov a ich rozdelenie do troch skupín. 

Zástupcovia klubov to zdôvodnili predovšetkým aktuálnou ekonomickou situáciou v českej najvyššej súťaži, ale aj krátkosťou času na rozhodnutie.

"Slovenská strana vo svojom návrhu nenavrhla riešenie ekonomickej stránky projektu a nerozobrala ani oblasť marketingu," povedal pre TV JOJ krátko po vyrieknutí zamietavého stanoviska generálny manažér HC Pardubice Zbyněk Kusý.

"Prijať rozhodnutie do 25. novembra bol šibeničný termín a v našej situácii doslova nereálny. Bolo by však chybou, keby sa Slováci uzavreli. Nikde nie je napísané, že od sezóny 2013/14 by už v našej lige nemohli hrať," doplnil prezident HC Vítkovice František Černík.

 "Materiály sme neprijali a pokračujeme ďalej v riešení svojich problémov, ktoré sa dotýkajú ekonomickej situácie extraligových klubov. Ani náš súčasný marketingový partner BPA nemá záujem riešiť situáciu so vstupom slovenských klubov," povedal po rokovaní APK jej prezident Ctibor Jech.

Podľa riaditeľa českej extraliga Stanislava Šulca nie je reálne, aby sa APK v najbližších mesiacoch zaoberala rovnakou témou. Prijatie Slovana a Košíc nepodporili ani Sparta Praha, Slavia Praha či Karlove Vary, ktoré sa ešte pred pár dňami stavali k rozšíreniu kladne. "Nemám pocit, že by začlenenie tímov zo Slovenska bola pre nás otázka na riešenie. Súčasnú a budúcu sezónu realizujeme podľa platnej zmluvy s marketingovým partnerom, a preto nie je reálne zapojiť do súťaže iks nových tímov zvonku," povedal Šulc.

Na Slovensku zavládlo sklamanie. "Pravdu povediac, čakal som takýto verdikt. No hlasovanie českých klubov beriem ako jasný signál, že Slovákov vo svojej lige nechcú. Som sklamaný," reagoval generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Súvisiace články