Oblačno
14°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Na Slovensku by sa mohli konať MS v hokeji. Chýba nám však štadión
Zdielať na

Na Slovensku by sa mohli konať MS v hokeji. Chýba nám však štadión

SLOVENSKO / Prídu na Slovensko tretie hokejové majstrovstvá sveta? Podali sme si prihlášku a v roku 2029 by sa šampionát mohol vrátiť pod Tatry. Je tu však jeden problém - chýba nám štadión. Medzinárodná hokejová federácia si pýta halu s kapacitou 12-tisíc divákov a takú u nás nenájdete. Možnosti máme tri - dúfať, že dostaneme výnimku, novú arénu postaviť alebo sa o podujatie podeliť.

2011, 2019 a ak všetko vyjde, tak aj 2029. O právo organizovať šampionát sa pobijeme s Maďarskom a Veľkou Britániou. "Čo sa týka tej hokejovej histórie a organizácie majstrovstiev, sme určite lepšie na tom," opísal Miroslav Lažo, generálny sekretár SZĽH.

Problém nastáva pri štadiónoch. Aj po tretíkrát sa ráta s Bratislavou a Košicami, čo sa medzinárodnej federácii nemusí páčiť. Od hlavnej haly šampionátu totiž chce kapacitu 12-tisíc divákov, a to Slovensko zatiaľ ponúknuť nedokáže.

Necelých 2-tisíc takýchto miest chýba bratislavskej Aréne Ondreja Nepelu do splnenia podmienok. Podľa Dušana Keketiho by rozšírenie bolo dosť náročné, no nevylučuje ho. "Nie je to jednoduché vzhľadom na dispozíciu tej budovy a statické možnosti, ale pracujeme s viacerými variantami," ozrejmil Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu.

Zbežný pohľad po tribúnach napovie, že nejaké miesto by sa našlo aj na úkor skyboxov či kancelárskych priestorov, ktorých sa však Slovan pravdepodobne vzdať nechce.

Ani Steel Aréna v Košiciach nepostačuje 

Košická Steel Aréna momentálne prechádza rozsiahlou technologickou zmenou. Iniciatívu zorganizovať tu opäť hokejové majstrovstvá vítajú, pretože z minulých rokov majú dostatočné skúsenosti. Po súčasnej modernizácii sú pripravení vyhovieť aj prísnejším kritériám. "Upraviť plochu tak, aby sme zvýšili počet miest, keby bolo potrebné na tých 9-tisíc," priblížil Martin Schwarc, riaditeľ Steel Arény.

Vďaka moderným technológiám dokážu meniť veľkosť ľadovej plochy. Jej zmenšením by dokázali pomestiť ďalších 500 sedačiek. To však nevyrieši ten hlavný problém - už spomínanú 12-tisícovú métu, ktorú potrebujeme prekonať. Už sa dokonca hovorí aj o úplne novej hale. Zákulisím sa šíria viaceré možné lokality - Banská Bystrica, Nitra či Poprad. Minister sa myšlienke nebráni, no kladie si viaceré podmienky. "Musí hlavne spĺňať to, že si dokáže zarobiť na svoju prevádzku a musí byť využiteľná multišportovo, aj na rôzne koncerty a iné podujatia," dodal Keketi. 

V prípade, že ju do roku 2029 postaviť nestihneme a súčasné štadióny nám v prihláške neprejdu, stále je tu možnosť turnaj rozdeliť. Záujem prejavili Česi, Taliani aj naši konkurenti - Maďari. To by však pravdepodobne znamenalo jednu vec - o medaily sa u nás bojovať nebude. Ak sa šampionát predsa len odohrá na Slovensku, naši hokejisti budú musieť prekonať jednu malú kliatbu. Na domácej pôde sa medzi osem najlepších ešte nikdy nedostali.

Súvisiace články