Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S Demitrom sa lúčili jeho chlapci, naposledy mu tlieskal plný štadión
Zdielať na

S Demitrom sa lúčili jeho chlapci, naposledy mu tlieskal plný štadión

Trenčiansky hokejový štadión vo štvrtok naposledy tlieskal hokejovej legende Pavlovi Demitrovi. Nechýbali ani "jeho" chlapci...

Na takmer desať minút verejnosť i jeho blízki povstali a potleskom vyprevadili Demitru do hokejového neba. Stalo sa tak na konci pietnej rozlúčky v Trenčíne. Zimný štadión s kapacitou 6500 ľudí bol takmer úplne zaplnený, ďalší ľudia čakali vonku, kde mohli sledovať priamy prenos z rozlúčky na veľkoplošnej obrazovke.

"Je nám veľmi smutno a plačeme tak, ako si ty plakal, keď si sa rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru. Náš plač je však bolestivý a beznádejný," povedal prezident Dukly Trenčín Jozef Mitocha. Pre Demitru bol podľa neho najcennejší práve reprezentačný dres. So svojím kamarátom a bývalým spoluhráčom sa prišlo rozlúčiť aj desať známych hokejistov, medzi nimi aj Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Marián Hossa, Marcel Hossa, Zdeno Chára, Ján Pardavý či Ľubomír Višňovský.

"Bol si hokejový boh na ľade a do hokejového neba si aj odišiel," poznamenal Marián Gáborík, ktorý mal tiež smútočný prejav. "Vždy budeme na teba spomínať s úsmevom, pretože tak si žil a nikdy nezabudneme, čo si pre nás urobil a čo si pre každého z nás znamenal," lúčil sa Gáborík.

Verejnosť mala možnosť rozlúčiť sa s vynikajúcim hokejistom i človekom od 10.00 do 14.00 h. Nasledujúcu hodinu k rakve prichádzali štátni predstavitelia, medzi nimi aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, hokejoví reprezentanti, komunálni politici či hviezdy zo šoubiznisu. Ako posledná prišla jeho rodina a príbuzní. Po takmer hodinovom rozlúčkovom programe naložili truhlu s pozostatkami Pavla Demitru do auta, ktoré ho odviezlo preč.

Tridsaťšesťročný Pavol Demitra zahynul v stredu 7. septembra pri leteckej katastrofe spolu s ďalšími 35 členmi klubu Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí smerovali do Minska na úvodný zápas ligy. Lietadlo Jak-42 sa zrútilo krátko po štarte, asi dva kilometre od miestneho letiska Tunošna. Ruské ministerstvo dopravy považuje technickú poruchu a ľudský faktor za najpravdepodobnejšie možné príčiny havárie. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na znak úcty k výnimočnému umeniu Pavla Demitru rozhodlo vyradiť z kolekcie reprezentačných dresov ten s číslom 38. "Tvoj dres 38 zostane navždy v sieni slávy," povedal na štvrtkovej rozlúčke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

sita - Demitrovi chlapci