Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fínska KalPa so Samim Kapanenom proti Slovanu na HUSTE.tv
Zdielať na

Fínska KalPa so Samim Kapanenom proti Slovanu na HUSTE.tv

Zdroj: web - KalPa Kuopio

Už vo štvrtok 11. augusta 2011 o 18.00 h vstúpi HC Slovan Bratislava do sezóny 2011/2012 prvým súťažným zápasom v rámci najväčšieho letného klubového turnaja na starom kontinente European Trophy 2011.

V domácej aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu privíta HC Slovan Bratislava piate mužstvo uplynulej sezóny najvyššej fínskej súťaže KalPa Kuopio. Zápas môžete sledovať v priamom prenose na HUSTE.tv!

Tím reprezentujúci región Savo pricestuje do Bratislavy už v stredu na poludnie a v hlavnom meste Slovenska si rozloží svoj dočasný tréningový tábor, v rámci ktorého zohrá nielen zápas so Slovanom, ale aj ďalší zápas European Trophy v sobotu proti Vienna Capitals.

Priaznivci hokeja sa môžu tešiť hneď na niekoľko známych mien. Najväčším ťahákom bude nepochybne Sami Kapanen. Šikovný útočník odohral v NHL 831 zápasov za kluby Hartford Whalers, Carolina Hurricanes a Philadelphia Flyers, v ktorých zaznamenal celkom 458 bodov (189+269). Dvakrát ho nominovali na Zápas hviezd NHL a v oboch prípadoch vyhral individuálnu súťaž o najrýchlejšieho korčuliara. Okrem toho sa zúčastnil na 7 majstrovstvách sveta, vrátane tých v roku 1995, na ktorých získalo Fínsko svoj prvý titul majstrov sveta. Kapanen sa na ľad vracia po ročnej odmlke. Od roku 2003 je majoritným vlastníkom klubu z Kuopia a zároveň v ňom vykonáva funkciu generálneho manažéra, čo z jeho štartu robí celosvetovú raritu.

Slovan si bude musieť dať pozor nielen na 38-ročného veterána Kapanena, ale aj na ďalšieho známeho útočníka so skúsenosťami z NHL, KHL a reprezentácie Fínska - 37-ročného Jukku Hentunena, ktorý do KalPy prestúpil pred touto sezónou z konkurenčného Jokeritu. Hentunen odohral za fínsku reprezentáciu na MS 50 zápasov, je držiteľom medailí z olympijských hier i majstrovstiev sveta. V roku 2009 sa mu podarilo vyhrať s tímom AK Bars Kazaň prvý ročník Gagarinovho pohára.

V bránke sa KalPa spolieha najmä na 30-ročného Ariho Ahonena, ktorý strávil 5 sezón na farme New Jersey Devils v AHL v Albany River Rats, a stihol si zahrať aj za všetky tri kluby z Helsínk.

Aj v obrane má fínsky tím niekoľko zaujímavých hráčov, či už bývalého juniorského reprezentanta Laurilu, Jussiho Timonena, brata známejšieho Kimma, Švéda Masuhra alebo Američana Lannona.

Na domáci tím tak čaká vo štvrtok súper, ktoré podobne ako Slovan vstupuje do novej sezóny ešte silnejší ako vlani. Niektorí odborníci pasujú KalPu za hlavného favorita na postup z Východnej divízie European Trophy. Fínsky klub potvrdil svoje ambície už v prvom prípravnom zápase, keď 5. augusta zvíťazil nad Kärpätom Oulu 2:0 a svojho súpera prestrieľal v pomere 40:18. S tímom z Oulu sa Slovan stretne v sobotu 13. augusta.

Súpiska HC Slovan Bratislava pre zápasy European Trophy 2011:

Brankári: Tomáš Pék, Branislav Konrád, Filip Orčík
Obrancovia: Lukáš Bohunický, Ivan Ďatelinka, Martin Štajnoch, Eduard Šedivý, Michal Dobroň, Ivan Švarný, Maris Jass, Ondrej Janík, Lukáš Kozák, Peter Frühauf, Patrik Luža, Peter Trška
Útočníci: Martin Sloboda, Tomáš Bulík, Michal Hudec, Martin Kalináč, Roman Kukumberg, Michal Macho, Andrej Kudrna, Martin Bakoš, Libor Hudáček, Jakub Cíger, Jozef Balej, Miroslav Preisinger, Dávid Buc, Dávid Skokan, Ján Lipiansky

Tréneri: Štefan Mikeš, Miroslav Mosnár a Rudolf Jurčenko