Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Smrť legendy. Pilotom bol hokejista Jiřík...
Zdielať na

Smrť legendy. Pilotom bol hokejista Jiřík...

V Brne sa včera krátko popoludní zrútilo ultraľahké športové lietadlo. Po dopade na pole začalo horieť. Pilot v ňom zahynul. Podľa informácií agentúry ČTK stroj pilotoval bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík. Prvý hráč z bývalého Československa, ktorý hral v zámorskej NHL. Príčiny tragédie vyšetruje polícia i letecká inšpekcia.

Jaroslav Jiřík, legenda Komety Brno, tragicky zahynul vo veku 71 rokov. Bývalý slávny hokejista pilotoval ultraľahké lietadlo, ktoré sa v nedeľu okolo poludnia zrútilo v brnenskej mestskej časti Medlánky.

"Lietadlo sa krátko po štarte dostalo do problémov a spadlo do poľa. Po dopade sa vznietilo a začalo horieť. Pilot vo vnútri trosiek zhorel," informoval brnenský policajný hovorca Bohumil Malášek.

Hasiči oheň krátko po páde lietadla uhasili. "Trosky stroja boli dosť obhorené a nebolo jasné, či to bolo jednomiestne lietadlo, alebo väčšie," vravel operačný dôstojník hasičov. Preto na miesto havárie priletela helikoptéra. "Dva prieskumy vrtuľníkom a aj pozemný prieskum v okruhu jedného kilometra vylúčili, že by sa v lietadle nachádzala ešte jedna osoba," upresnil informáciu hovorca juhomoravských hasičov Jaroslav Haid.

Na miesto prišli aj záchranári. "Zistili, že zranenia pilota neboli zlúčiteľné so životom," vyjadrila sa hovorkyňa záchranky Barbora Zuchová. Pri nehode sa nikto ďalší nezranil. Jej príčinu vyšetrujú policajti, čo potrvá ešte niekoľko týždňov.

Lietadlo bolo pritom úplne nové. Jiřík si ho podľa dostupných informácií do Brna priviezol iba v nedeľu. Spôsobená škoda sa odhaduje na viac než milión korún.

Jaroslav Jiřík vyrástol v Kladne, kde získal prvý majstrovský titul, po prestupe do brnenskej Komety ich vyhral ďalších päť! V lige a reprezentácii strelil 383 gólov, v roku 1965 bol najlepším strelcom majstrovstiev sveta. Bol prvým hráčom z východného bloku, ktorý odohral zápas v NHL. Po skončení kariéry trénoval v Brne, v Plzni, na Slovensku a vo Švajčiarsku.

Jaroslav Jiřík zahynul v troskách lietadla

TV JOJ

Súvisiace články