Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Boston štyrmi gólmi v prvej tretine vyrovnal rekord finále
Zdielať na

Boston štyrmi gólmi v prvej tretine vyrovnal rekord finále

Šieste finále hokejového Stanleyho pohára medzi Bostonom a Vancouverom (5:2) v štatistických číslach:

1 - Premiérová účasť Bostonu v zápase číslo sedem finále Stanleyho pohára. Do záverečného súboja o titul síce už postúpil pätnástykrát, ale všetky série sa skončili ešte pred siedmym duelom. Vancouver hrá tretíkrát finále, atmosféru rozhodujúceho súboja zažil v roku 1994 v neúspešnom zápase s New York Rangers.

2 - Počet gólov Vancouveru v tretej tretine zápasu číslo šesť v Bostone. Je to o jeden presný zásah viac, ako dosiahli hráči Canucks v predchádzajúcich ôsmich finálových tretinách v TD Garden. Prvýkrát vo finále zároveň Canucks strelili v jednej dvadsaťminútovke viac ako jeden gól.

3 - Počet víťazstiev hosťujúcich tímov v siedmom finále Stanleyho pohára. Domáci uspeli dvanásťkrát.

4 - Počet gólov Bostonu v prvej tretine, čo je vyrovnaný rekord finále Stanleyho pohára. Dvanásť iných mužstiev v minulosti dalo štyri góly v priebehu prvej tretiny, naposledy to však dokázalo Colorado v druhom zápase série 1996 proti Floride (8:1). Boston štyri góly dosiahol v rozpätí 4:14 min, čo je nový rekord finále.

5 - Počet prehier Canucks v zápasoch, ktoré sa skončili rozdielom troch alebo viac gólov. Ak Vancouver hral v play-off 2011 zápas, ktorý sa skončil o tri a viac gólov, Canucks zo šiestich týchto duelov vyhrali iba jediný. V základnej časti mali Canucks v podobných súbojoch bilanciu 20 víťazstiev, 6 prehier.

6 - Šesťkrát v ostatných jedenástich rokoch rozhodol o držiteľovi Stanleyho pohára zápas číslo sedem.

7 - Počet bodyčekov Shawna Thorntona z Bostonu v zápase číslo šesť. Thornton odohral 10:08 min, zo všetkých hráčov mal najviac bodyčekov.

8 - Počet zápasov Canucks, ktoré vyhrali v Bostone. V pondelok odohral Vancouver na ľade Bruins 57. duel od roku 1970.

9 - Počet gólov nováčika Bostonu Brada Marchanda v tohtoročnom play-off. Marchand dosiahol najviac gólov nováčika od roku 1986, keď Claude Lemieux strelil desať presných zásahov. Rekord drží Dino Ciccarelli z Minnesoty so štrnástimi zásahmi z roku 1981.

10 - Počet víťazstiev v rade domácich mužstiev v play-off. Domáci tím naposledy v play-off 2011 neuspel 22. mája, keď Vancouver vyhral štvrtý zápas finále Západnej konferencie na ľade San Jose 4:2.

11 - Počet víťazstiev Bruins v play-off 2011, ak skórovali ako prví. Boston dal prvý gól v zápasoch vyraďovacej časti doteraz dvanásťkrát, prehral iba vo štvrtom súboji finále Východnej konferencie proti Tampe Bay.

15 - Počet gólov, ktoré inkasoval brankár Roberto Luongo v Bostone v troch stretnutiach. Na Luonga letelo na ľade Bruins 66 striel. Doma vo Vancouveri zlikvidoval 95 z 97 pokusov finálového súpera.

17 - Počet víťazstiev tímov na vlastnom ľade vo finále v ostatných troch rokoch. Na ľade súpera dokázali uspieť len Pittsburgh v siedmom súboji v Detroite v roku 2009 a Chicago vo Philadelphii vo vlaňajšom šiestom zápase.

26 - Počet zápasov číslo šesť vo finále Stanleyho pohára, v ktorých domáce mužstvo čelilo mečbalu súpera. Bruins sú jedenástym tímom, ktorý si vynútil rozhodujúci duel. Zlá správa pre Bruins je, že len tri mužstvá napokon trofej získali a iba Montreal v roku 1971 a Pittsburgh v roku 2009 oslavovali na súperovom ľade.

Súvisiace články