Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Blíži sa kongres SZĽH, hlavným bodom voľba prezidenta
Zdielať na

Blíži sa kongres SZĽH, hlavným bodom voľba prezidenta

Zdroj: TASR - Nemeček s lístkom na MS 2011

Po trinástich rokoch končí na poste prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Juraj Široký.

Nástupcu päťdesiatsedemročného podnikateľa, ktorý už dávnejšie avizoval svoj odchod zo sledovanej stoličky, zvolia v piatok 10. júna 2011 na kongrese SZĽH v Bratislave. Zatiaľ jediným známym kandidátom na uvoľnenú pozíciu je bývalý generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a generálny riaditeľ organizačného výboru majstrovstiev sveta 2011 Igor Nemeček.

"To, že som zatiaľ jediným kandidátom na post prezidenta SZĽH, vôbec neriešim, keďže aj priamo na kongrese môžu pribudnúť do boja o post hlavy zväzu nové mená. Sledoval som, že viacero ľudí sa odmietlo uchádzať o túto pozíciu, ja sa však zaujímam o svoju kandidatúru a nerozoberám, kto by prípadne mohol byť mojím oponentom," prezradil Igor Nemeček. "Moja kandidatúra je postavená na dvoch pilieroch. Chcel by som nadviazať na svoju prácu v pozícii generálneho sekretára SZĽH, vziať si pozitívne veci a pokračovať v nich. Zväz je za ten čas finančne stabilizovaný, takže rád by som v tomto smere pokračoval v nastolenom trende. Rovnako tak by som rád nadviazal na prácu všetkých ľudí na zväze, ktorá podľa môjho názoru bola veľmi dobrá. Na druhej strane by som rád nastolil niečo nové, a síce zasadil sa za nové projekty podpory mládeže, aby sme do nášho športu pritiahli čo najviac detí. Rovnako jednou z dôležitých vecí bude riešiť záležitosti okolo zimných štadiónov po celom Slovensku," doplnil Nemeček.

Možnú kandidatúru na post prezidenta SZĽH už skôr vylúčili Vincent Lukáč a Dárius Rusnák, ktorý je v súčasnosti členom výkonného výboru SZĽH, a deklaroval podporu Nemečkovi. Kandidovať nechce ani bývalý reprezentačný tréner Ján Filc. "Zvážil som to, a preto v tomto momente nemienim kandidovať, hoci stať sa môže hocičo," povedal v máji Filc. Bývalý hokejista Marián Bezák svoju kandidatúru nevylúčil, no uvoľnená pozícia ho príliš neláka. "O post prezidenta SZĽH záujem nemám. Neviem, ako som sa dostal do okruhu možných uchádzačov. Nevylučujem však, že sú ľudia, ktorí by ma v tejto pozícii prijali, stať sa môže všeličo. Zatiaľ ma nikto konkrétne s touto ponukou neoslovil," povedal pre agentúru SITA Marián Bezák.

Úvod rokovania na piatkovom kongrese sa ponesie v slávnostnom duchu, na programe bude vyhodnotenie sezóny 2010/2011. Nasledovať bude voľba nového prezidenta SZĽH, kandidáti sa budú uchádzať o celkový počet 126 hlasov. "Extraligové kluby majú k dispozícii po tri hlasy, prvoligisti po dva. Ostatné kluby hrajúce v slovenských súťažiach, ako aj ďalšie zložky zväzu, napríklad komisie, majú v tajných voľbách právo odovzdať jeden hlas," povedal pre agentúru SITA športový riaditeľ SZĽH Roman Štamberský a ďalej prezradil, že novozvolený prezident potom navrhne zloženie výkonného výboru (VV SZĽH), ktoré musia členovia kongresu schváliť. Voliť sa bude aj dozorná rada SZĽH a šéf arbitrážnej komisie zväzu. Nový výkonný výbor zasadne pravdepodobne hneď v piatok a zabezpečí všetky potrebné úkony, aby zväz mohol riadne fungovať aj ďalej. VV SZĽH totiž má v kompetencii pracovať so zložením odborných komisií.