Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tomáš Jurčo: Chcem sa živiť ako hokejista, nie ako žonglér!
Zdielať na

Tomáš Jurčo: Chcem sa živiť ako hokejista, nie ako žonglér!

Slovenský hokej si v posledných rokoch počas vstupného draftu NHL veľa radosti neužil. Zmeniť by to mohol 18-ročný Košičan Tomáš Jurčo.

Slovenský útočník triumfoval so svojím tímom Saint John Sea Dogs na prestížnom turnaji mužstiev z kanadských juniorských líg CHL a ako desiaty Slovák získal Memorial Cup. Jeho výkony ešte viac upútali pozornosť skautov klubov z NHL a odborníci v zámorí predpovedajú Tomášovi Jurčovi hviezdnu budúcnosť.

"Podarilo sa mi vyhrať Memorial Cup v mojej druhej sezóne v zámorí, bol to skvelý pocit. Kanadskí chlapci o tom snívajú odmalička. Dúfam, že som si víťazstvom na tomto prestížnom turnaji vylepšil moju pozíciu pred draftom NHL," prezradil Tomáš Jurčo a priznal trému, aby zvládol aj rozhovor v slovenčine. "Celý rok hovorím po anglicky, tak mi občas naskočia skôr anglické slová, Dúfam, že v pohode zvládnem rozhovor aj v rodnej reči," smial sa na košickom letisku.

Jurčove kvality a obrovský potenciál by mal potvrdiť aj draft NHL. Jurčo si trúfa uspieť už v 1. kole, ale konkrétny klub si nechcel tipovať. "Je mi jedno, ktorý klub si ma vyberie, nemám žiaden obľúbený," hovorí Jurčo. "Najdôležitejšie je, aby mi dali šancu hrať a ukázať, čo vo mne je. Samozrejme, príjemné by bolo hrať niekde v teple, kde je príjemná klíma, ale prvoradý je pre mňa hokej. Naozaj mi je jedno, ktorý klub si ma vyberie, hlavne, nech mi dajú šancu."

St.John Seadogs vitaz memorial Cupu, muzstvo s trofejou

noviny.sk

V ruskej KHL si ho vybral Jekaterinburg, ale pre Jurča je prioritou zámorie a NHL. "Nad Ruskom teraz nepremýšľam. V novej sezóne sa mi buď podarí prebojovať sa do prvého tímu v NHL, alebo sa vrátim do Saint John. V AHL hrať nemôžem, zakazuje mi to nejaké pravidlo pre európskych hráčov, ktorí pôsobili v juniorskej súťaži. Netvrdím, že v KHL nikdy nenastúpim, lebo cesta do NHL je dlhá a ťažká. Ale teraz je mojou prioritou iba NHL."

Po drafte v Minnesote sa Jurčo vráti domov a zaborí hlavu do učebníc. Musí si totiž ukončiť tretí ročník na Obchodnej akadémii. "Tak ako vlani, aj teraz dúfam, že školu ukončím rýchlo počas leta, lebo veľa času na ňu nemám," pousmial sa Jurčo.

Na internete kolujú Jurčove famózne kúsky s hokejkou a pukom. Vzbudil veľký záujem nielen nevídanou ekvilibristikou, ale aj svojím dravým inštinktom strelca. "Áno viem, veľa novinárov sa ma pýtalo na moje kúsky s hokejkou. Ale to je len taky malý bonus. Chcem sa živiť ako hokejista a nie ako žonglér," vtipkoval.


Súvisiace články