Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bieksov šťastný gól v predĺžení posunul Vancouver do finále
Zdielať na

Bieksov šťastný gól v predĺžení posunul Vancouver do finále

Prvým finalistom play-off zámorskej hokejovej súťaže NHL sa stal Vancouver Canucks.

Rozhodlo o tom víťazstvo "kosatiek" v utorňajšom piatom zápase finále Západnej konferencie, v ktorom Vancouver zdolal San Jose 3:2 po dvojnásobnom predĺžení. Rozhodujúci gól zaznamenal Kevin Bieksa v 91. min. Prvou hviezdou stretnutia bol však brankár domáceho tímu Roberto Luongo, ktorý pri úspešnosti zásahov 96,4 percenta pustil za svoj chrbát len dve z 56 striel. Canucks sa predstavia vo finále kanadsko-americkej profiligy prvýkrát od roku 1994. Ich súperom v boji o Stanleyho pohár bude najlepší tím Východnej konferencie, kde vo finále zatiaľ vedie Boston nad Tampou Bay 3:2. "O tomto je hokej, pre podobné chvíle ho hrám. Celý život sa teším na podobné situácie. Sú to skvelé pocity, zvlášť po výhre v predĺžení. Celý zápas som sa cítil skvele a nepochyboval, že môžeme uspieť. Už sa teším na ďalšiu sériu," povedal po stretnutí Luongo.

Canucks vyšiel pred domácim publikom vstup do zápasu. V 9. min otvoril skóre Alex Burrows. Hráčov Sharks tento moment nezlomil, boli aktívni, aj keď dlho nevedeli nájsť recept na skvelého Luonga. V polovici stretnutia pri presilovke vyrovnal Patrick Marleau a v úvode tretej tretiny poslal hostí do vedenia Devin Setoguchi. Domáci v závere riadnej hracej doby mohutne útočili a snažili sa aspoň vyrovnať, 14 sekúnd pred treťou sirénou sa to podarilo Ryanovi Keslerovi. Rozuzlenie priniesla až polovica druhého predĺženia, pokus Alexa Edlera o nahodenie na zadný mantinel sa šťastne odrazil od klbka hráčov alebo plexiskla k voľnému Kevinovi Bieksovi, ktorému síce strela nesadla, ale skákajúci puk vletel do siete prekvapeného Anttiho Niemiho. Brankár síce očakával puk za sebou, ale oveľa skôr a navyše na zadnom mantineli.

"Je to stále príliš čerstvé, ale tieto pocity si zapamätám na celý zvyšok života. Ten puk videlo len veľmi málo ľudí, brankár nemal šancu ani zareagovať. Nebola to dobrá strela, bol som rád, že letela na bránku. Ten puk bol dosť ťažký. Toto bol asi najškaredší gól mojej kariéry, ale zato najväčší," povedal pre nhl.com po stretnutí Bieksa. "Videl som, že puk chcel súper nahodiť na zadný mantinel. Zrazu sa stratil z dohľadu, keď sa objavil, už letel na bránku a nemohol som nič robiť," smútil Niemi.

Po zápase zavládol v šatni Sharks veľký smútok. San Jose prestrieľalo Vancouver 56:34, výsledok sa však nedostavil. "Hráči sú unavení, sklamaní, cítia bolesť. Môžem však povedať, že som na nich hrdý. Veľmi tvrdo bojovali o úspech, podľa mňa sme boli v tejto sérii herne lepší. O rok sa chceme dostať ešte ďalej. Vancouver rozhodol náhodným gólom. Jedine Kevin Bieksa azda videl, ako sa puk dostal do bránky. Toto sa nedá ovplyvniť," povedal po stretnutí tréner San Jose Todd McLellan.

Vo Vancouveri sa prvý postup do finále Stanleyho pohára od roku 1994 mohutne oslavoval. Kapitán mužstva Henrik Sedin sa podľa tradície nedotkol trofeje pre víťaza Západnej konferencie a len sa s ňou odfotil. V tej chvíli mal na hlave rovnako ako jeho spoluhráči šiltovku s majstrovským odkazom. "Dnes sa síce predlžovalo, ale vôbec nám to nevadilo. Boli sme nachystaní aj na dlhšie predĺženie. V play-off nemôžete byť unavení. Teraz máme priestor na oddych a prípravu na finále. Už sa tešíme, bude to ďalší zážitok," povedal Henrik Sedin.

Finále Západnej konferencie - piaty zápas (hralo sa na 4 víťazstvá)

Vancouver - San Jose 3:2 po dvojnásobnom predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
konečný výsledok série: 4:1, Vancouver sa stal víťazom Západnej konferencie
Góly: 9. Burrows (H. Sedin, D. Sedin), 60. Kesler (H. Sedin, Edler), 91. Bieksa (Edler, Burrows) - 30. Marleau (Boyle, Pavelski), 41. Setoguchi (Pavelski, Huskins)
Vylúčení: 4:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:56, brankári: Luongo - Niemi. Diváci: 18 860.

Súvisiace články