Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kapuš do B.Bystrice, Suhonen šéftrénerom HC 05
Zdielať na

Kapuš do B.Bystrice, Suhonen šéftrénerom HC 05

Zdroj: sita - Kapuš v B.Bystrici

Hokejový klub HC 05 Banská Bystrica vstupuje do svojho štvrtého extraligového ročníka s výraznými zmenami. Bronzový tím z minulej sezóny doplnil hráčský káder i realizačný tím.

Najvýraznejšou zmenou je angažovanie uznávaného hokejového odborníka Alpa Suhonena z Fínska na post šéftrénera. Do kádra "baranov" pribudli skúsený útočník Richard Kapuš a ruský brankár Sergej Chorošun.

V mužstve už nebudú pokračovať brankári Martin Fedor a Miroslav Šimonovič, obrancovia Miroslav Vantroba a Marek Biro a útočníci Lukáš Hvila, Adam Bezák, Michal Hudec, Richard Šechný, Erik Weissmann, Miroslav Hlinka a Miroslav Lažo. Banskobystričania získali okrem Kapuša, ktorý podpísal ročnú zmluvu, a Chorošuna aj obrancov Tomáša Brňáka a Tomáša Devečku a trojicu útočníkov Michala Kokavca, Andreja Themára a talentovaného Juraja Kucirka.

"Káder sme doplnili o skúsených i mladých hokejistov, výraznou posilou je samozrejme príchod šéftrénera Suhonena ako aj skúseného Kapuša. Žiadne ciele na majstrovský titul nemáme, o tom môžeme iba snívať. V prvom rade sa chceme prebojovať do play-off a skončiť najhoršie do 6. miesta. Hlavným cieľom je ekonomicky prežiť sezónu. Samozrejme, že všetci chceme vyhrávať," vyjadril sa k zmenám v klube ako aj k ambíciám prezident HC´05 Juraj Koval, ktorý nechce bližšie špecifikovať finančnú stránku ročného kontraktu so Suhonenom. "Dohodli sme sa veľmi korektne. Boli to iné faktory, vďaka ktorým sme mohli so Suhonenom uzavrieť zmluvu," dodal Koval.

Čoskoro 63-ročný svetobežník Suhonen viedol v rokoch 1982 až 1986 fínsku hokejovú reprezentáciu. V roku 2000 sa preslávil ako prvý Európan v úlohe hlavného trénera mužstva NHL Chicago Blackhawks. V asistentskej pozícii pôsobil v prestížnej zámorskej súťaži vo Winnipegu a Toronte. V ostatných rokoch sa angažoval vo švajčiarskom hokeji. Najprv pôsobil v Berne, pomáhal pri švajčiarskej reprezentácii do 18 rokov a v uplynulej sezóne pracoval ako generálny mananžér tímu Kloten Flyers.

"Slovenský hokej má dobré meno, vidím veľa podobností medzi fínskym a tunajším hokejom. Obidve krajiny sú počtom obyvateľov malé, ale držia krok s vyspelým hokejovým svetom. Chcem spoznať slovenský hokej a v Banskej Bystrici odovzdať moje skúsenosti z európskeho i zámorskeho pôsobenia. Boli to aj osobné dôvody, prečo som prišiel do tohto klubu a mesta, ale nechcem o tom rozprávať. Verím, že s hráčmi si budem rozumieť a nájdeme spoločnú symbiózu," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici nový šeftrener HC 05.

Uznavaný fínsky kormidelník absolvuje s Banskobystričanmi koncom júna sústredenie v Tatrách, na ktorom pobudne tri dni. S mužstvom začne trénovať 25. júla, čiže v deň, keď budú "barani" prvýkrát na ľade. Hlavným trénerom mužstva zostáva Milan Staš a jeho asistentom bude Vladimír Országh. "S Alpom Suhonenom máme rovnaké názory na hokej. Je to skúsený tréner a keby som sa ja mal vybrať za svojím trénerským chlebíkom do sveta, určite by som išiel k nemu do trénerského tímu. Je to pre mňa ľahšie, že prišiel teraz on k nám. Rozdelíme si kompetencie, hlavné slovo v najvážnejším situáciách bude mať Alpo," uviedol Milan Staš.

Banskobystričania získali angažovaním Richarda Kapuša výraznú posilu.

"Komunikoval som s klubom dva roky, až teraz sme sa dohodli. Verím, že s hráčmi nájdeme spoločnú reč. Na Slovensku som nepôsobil v žiadnom inom klube ako v Slovane Bratislava, ale v zahraničí som vystriedal viac tímov, takže v tom nevidím problém. Verím, že nájdem spoločnú reč aj s fanúšikmi a v Banskej Bystrici budem úspešný. Tento klub hral s akýmkoľvek kádrom dobrý hokej. Netreba mať veľké oči, ale verím, že nastávajúca sezóna bude úspešná. Teším sa na spoluprácu s takým kvalitným trénerom akým je Suhonen, fínsky kouč ma ešte netrénoval," povedal Richard Kapuš.