Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na ľad by sa už nikto nemal sťažovať
Zdielať na

Na ľad by sa už nikto nemal sťažovať

Ľadová plocha na štadióne Ondreja Nepelu je od utorka pripravená na otvorenie majstrovstiev sveta v hokeji. Od nedeľňajšieho večera prešla doslova generálkou.

Hneď po prípravnom zápase s Bieloruskom sa z hracej plochy zoškrabala vrstva hrubá 2,5 centimetra, na ktorej boli reklamy. Rolby pracovali neprestajne niekoľko hodín. 

"Potom nastúpila švajčiarska firma, ktorá vlastne vyrobila novú, už s oficiálnymi partnermi majstrovstiev sveta a po nej naši pracovníci začali s výrobou ľadu. Túto fázu sme ukončili v pondelok ráno o pol piatej," opisuje dianie prevádzkar štadióna Jozef Brezina.

Online prenosy zo zápasov, aktuálne výsledky, štatistiky, súpisky, ale aj online hra. To všetko nájdete práve TU!

Úprava ľadu však pokračovala ďalej, musel sa ešte polievať a vyhladzovať. Teraz by sa naň už nemali sťažovať ani slovenskí hokejisti, ktorým sa zdal počas prípravných zápasov nekvalitný.

"Výroba ľadu je alchýmia. Všetko sa to odvíja od technológie vody. My používame tu najnáročnejšiu ale aj najmodernejšiu, tzv. osmózu," dopĺňa Jozef Brezina.

Chladenie hlavného klziska i dvoch tréningových plôch zabezpečuje strojovňa ukrytá v srdci štadióna, na ktorú 24 hodín dozerajú dvaja pracovníci a na zmeny podmienok tak môžu okamžite zareagovať.

"To isté platí aj o hlavnej hracej ploche. Denne sa o ňu bude starať šesť ľudí rozdelených do troch zmien a dve rolby," vysvetľuje prevádzkar štadióna O. Nepelu.

A to nie hocijaké rolby, ale tie najlepšie - Zamboni. Úpravu hracej plochy v prestávke zápasov musia zvládnuť za 6-7 minút.

sita - Hokejová plocha v Bratislave