Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dresy pre hokejový šampionát vyrobili v Kanade
Zdielať na

Dresy pre hokejový šampionát vyrobili v Kanade

K hokejistom patria neodmysliteľne okrem korčúľ a hokejok aj dresy. Tie pre účastníkov svetového šampionátu, ktorý sa už o niekoľko dní začne na Slovensku, ušili v kanadskom textilnom mestečku Grenby.

Na Slovensko prišlo 1120 kusov hokejového oblečenia v tzv. čistej podobe. Jeho vyberanie zo škatúľ a vešanie na ramienka trvalo dva dni. Až potom sa naň začali prišívať mená, logá, čísla a reklamy.

Túto prácu má na starosti 17 ľudí. Pri šijacom stroji však nesedia iba ženy, ale aj dvaja muži. A okrem 14 Slovákov, sú medzi nimi aj dvaja Nemci a Kanaďanka. Práve tá dozerá, aby bolo všetko presne ako má byť. Mimochodom, Theresa Ducquettová v tom má bohatú prax. Veď tzv. úpravovňu už mala na starosti na 14 svetových šampionátoch a 4 zimných olympijských hrách.

Najviac úsilia si aj tentoraz vyžiadali dresy Bieloruska a Ruska, na ktorých sú veľmi komplikované a farebné logá. A tak firma, zabezpečujúca ich výrobu, sa musela veru poriadne oháňať, aby našla správne farby nití a aby dodržala všetky detialy. Oveľa jednoduchšie to bolo s dresmi pre Kanadu, USA, Švajčiarsko ale aj Slovensko.

Našívanie mien, čísel a ďalších náležitostí na ne sa začalo v Bratislave 13. apríla. Zvládnuť jeden trvá v priemere 25 minút. Polovica dresov, spolu s polovicou šijacích strojov a šičiek, sa na Veľkonočnú nedeľu presťahuje do Košíc. A keďže do tímov budú pribúdať noví hráči a iní zasa môžu svoj odev poškodiť, úpravovňa v oboch dejiskách majstrovstiev sveta bude fungovať až do skončenia turnaja.

Každé mužstvo má k dispozícii dve sady dresov, po 35 kusov. Dostane ich vždy pred zápasom. Po ňom tie prepotené poputujú v Bratislave priamo do obrovských pračiek, v ktorých sa na jeden šup dá vyprať 25 kilogramov bielizne.