Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Záver štvrtého hokejového finále okorenili nechutné bitky
Zdielať na

Záver štvrtého hokejového finále okorenili nechutné bitky

Zdroj: V závere 4.zápasu tiekli hráčom nervy...

Štvrtý finálový zápas play off hokejovej extraligy medzi HK Poprad a HC Košice mal nechutný záver, ktorý pokazil veľmi dobrý dojem z celej série.

Dve minúty a deväť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času sa v obrannom pásme Košíc strhla hromadná bitka, do ktorej sa zapojili prakticky všetci hráči, ktorí boli v tej chvíli na ľade. O výsledku bolo už dávno rozhodnuté, favorizované Košice viedli presvedčivo o 5 gólov (6:1), inak ako vyrovnávanie si účtov preto túto situáciu nemožno nezvať.

Dve tretiny sa hralo veľmi slušne. Na oboch stranách boli iba po traja vylúčení. Už po siréne, ktorá ukončila prostrednú časť zápasu, dostal domáci útočník Miroslav Škovira osobný 10-minútový trest za nešportové správanie. Azda práve to bolo spúšťacím mechanizmom častými vylúčeniami rozbitej záverečnej časti hry. Traja Popradčania v nej dostali trest do konca zápasu, rozhodcovia nešetrili ani 10-minútovými osobnými trestami a všetko to vyvrcholilo spomínanou hromadnou bitkou, po ktorej domáci Emil Lundberg dostal 2+2 min, Ján Brejčák 2+10, Matúš Paločko 5+DKZ a kapitán Arne Kroták, ktorý sa síce do bitky nezapojil, ale išiel hasiť situáciu konzultáciou s rozhodcami, 10 min. Na druhej strane brankár Július Hudáček a obrancovia Radek Deyl a Peter Slimák zinkasovali po 2+2 min a Vladimír Dravecký 2 minúty. Celkovo nadelili arbitri 167 trestných minút, z toho 155 v záverečnej dvadsaťminútovke.

„K určitým veciam sa nemôžeme vyjadrovať, a tak neprezradím, čo bolo spúšťacím mechanizmom tejto situácie. Samozrejme, že svoje zohrala nervozita a stav skóre, aký bol,“ čo-to naznačil kapitán „kamzíkov“ Arne Kroták. „Tie emócie a tá nervozita patria k takýmto zápasom. Azda hráči neadekvátne zareagovali. Samozrejme, že sa budeme tým zaoberať. Tie vyššie tresty budeme riešiť podľa sadzobníka pokút. Teraz sa však musíme sústrediť na ten ďalší zápas,“ pridal sa popradský tréner Ján Jaško. „Ja si myslím, že moji hráči na tejto situácii nenesú vinu. Verím, že novinári situáciu dokážu objektívne posúdiť,“ nechcel byť konkrétny kormidelník Košičanov Rostislav Čada. „Jeden z Popradčanov tam vletel do nášho brankára. To sa nerobí. Stav zápasu bol rozhodnutý, bolo to tesne pred koncom, neviem, o čo išlo súperovi,“ ponúkol svoj uhol pohľadu Košičan Michel Miklík. Úplne inak to však videl domáci Arne Kroták: „Julo Hudáček má nesporné brankárske kvality. Podľa mňa úplne zbytočne vyštartoval proti Paločkovi, ktorý mal tesne predtým tvrdý súboj pri mantineli s jedným z Košičanov. Paločko inštinktívne zdvihol ruky a dopadlo to tak, ako to dopadlo,“ vysvetľoval rekordér v počte odohratých zápasov i strelených gólov v najvyššej domácej súťaži.

A ako to vyzeralo z tribúny? Paločko si predtým v súboji s Petrom Slimákom nepočínal práve najférovejšie. Hudáček vykorčuľoval za ním príliš ďaleko od svojho bránkoviska. Paločko ho zastavil úderom hokejkou do hrude, po ktorom košický gólman padol na ľad ako zasiahnutý bleskom. No a potom už sa bil každý s každým. "Ja som sa len išiel spýtať mladého Popradčana Paločka, čo mal znamenať jeho zákrok na Peťa Slimáka. Biť som sa určite nechcel! Ak by som totiž dostal ďalšie vyššie tresty, už by som vo finále nemusel nastúpiť," uzavrel debatu o situácii 129 sekúnd pred záverečnou sirénou brankár Július Hudáček.

Vo štvrtok je na programe piaty zápas finálovej série v košickej Steel Aréne. „Ja si myslím, že hlavy všetkým už teraz vychladli a pokúsime sa vrátiť sériu ešte raz do Popradu,“ tvrdil hodinu po zápase skúsený Arne Kroták. „V utorok majú chlapci voľno, absolvujú iba regeneráciu. Tréning máme až v stredu. To by malo stačiť na to, aby negatívne emócie z nich vyprchali a vo štvrtok opäť plne sústredení odohrali zápas na ľade Košíc,“ dodal tréner Ján Jaško. „Verím, že vo štvrtok to bude iný zápas ako dnes. Musíme naozaj nastúpiť s chladnými hlavami, aby to nebol posledný duel sezóny,“ uzavrel obranca Popradu Jaroslav Kasík.

Súvisiace články