Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Halák voľný pre MS, Budajovo 100. víťazstvo
Zdielať na

Halák voľný pre MS, Budajovo 100. víťazstvo

Zdroj: tasr

Slovenský brankár Peter Budaj sa na sklonku svojej šiestej sezóny dočkal stého víťazného zápasu v zámorskej hokejovej NHL. Halákovo St.Luis prehralo s Calgary 2:3 a definitívne tak stratilo šancu na postup do play off. Obaja gólmani sú voľní pre MS 2011 IIHF.

Šesť sezón v drese lavín a Peter Budaj sa mohol tešiť zo stého triumfu v NHL, čo sa v drese Colorada podarilo len dvom gólmanom pred ním.  Dvadsaťosemročný rodák z Banskej Bystrice vychytal Coloradu víťazstvo na ľade Phoenixu 4:3 po samostatných nájazdoch. V riadnom hracom čase aj predĺžení zneškodnil 35 z 38 striel z hokejok domácich a v záverečnej lotérii ho neprekonal ani jeden z troch hokejistov Phoenixu. Zámorskí štatistici vyrátali, že Budaj v aktuálnej sezóne zo štrnástich nájazdov vedených proti nemu dostal jediný gól.

Tisíci gól Iginla strelil Halákovi
Ešte oveľa väčšie športové jubileum ako Budaj v piatok oslávil útočník Calgary Jarome Iginla - dosiahol svoj tisíci bod v NHL. Skúsený 33-ročný zakončovateľ sa dvoma gólmi podieľal na víťazstve svojho tímu v St. Louis 3:2, pričom v oboch prípadoch prekonal slovenského brankára Jaroslava Haláka. Iginla sa v tejto sezóne dostal na métu 39 gólov a 41 asistencií a celkovo má v 1103 zápasoch v rámci základnej časti sezóny na konte úctyhodných 480 gólov a 520 asistencií. Všetky dosiahol v drese jediného tímu - Calgary Flames. Magickú tisícku prekonal ako 77. hráč v histórii najprestížnejšej hokejovej klubovej súťaže na svete. "Cítim sa byť poctený a šťastný. Keď som s hokejom začínal, ani som len netušil, že niečo také raz môžem dosiahnuť. Je to však aj práca mnohých skvelých spoluhráčov, ktorí sa podieľali na mojej produktivite. Ešte chcem nejaký ten čas na ľade zotrvať a naďalej vylepšovať svoje štatistiky," cituje 33-ročného Iginlu nhl.com.

V piatok sa do tabuliek produktivity zapísali dvaja slovenskí hokejisti a obaja vďaka jednej asistencii. Útočník Marián Hossa sa jednou presnou prihrávkou podieľal na dôležitom víťazstve Chicaga v Columbuse 4:3 po samostatných nájazdoch. V podaní 32-ročného Hossu to bola v jeho 60. zápase okrúhla tridsiata asistencia sezóny. Obhajca zo Chicaga si na poslednej postupovej 8. priečke Západnej konferencie udržal trojbodový náskok pred Calgary. Raz asistoval aj obranca Philadelphie Andrej Meszároš, ale líder Východnej konferencie prehral na ľade New Jersey 2:4. V domácom drese sa blysol český útočník Patrik Eliáš, ktorý strelil tri zo štyroch gólov Devils a pripísal si ôsmy hetrik zámorskej kariéry. Skúsený 34-ročný Eliáš tým zároveň udržal pre svoj tím aspoň akú-takú nádej na postup do play-off, kde New Jersey nechýbalo od roku 1996. "Matematicky stále máme šancu. V zostávajúcich piatich zápasoch sa budeme snažiť hrať uvoľnene a čo najlepšie ako vieme," podotkol Eliáš pre AP. Počty sú však neúprosné. Hokejisti New Jersey postúpia len vtedy, keď zvíťazia vo všetkých svojich zápasoch do konca základnej časti a minimálne jeden z dvojice Buffalo - New York Rangers neuspeje ani v jedinom.

Piatok - výsledky:

New Jersey - Philadelphia 4:2 (0:1, 2:0, 2:1) - Andrej Meszároš (Philadelphia) 0+1
Columbus - Chicago 3:4 po sam. nájazdoch (1:2, 1:0, 1:1 - 0:0, 0:1) - Marián Hossa (Chicago) 0+1
St. Louis - Calgary 2:3 (1:0, 1:1, 0:2) - Jaroslav Halák (St. Louis) odchytal celý zápas a zlikvidoval 22 z 25 striel hráčov hostí
Phoenix - Colorado 3:4 po sam. nájazdoch (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:1) - Peter Budaj (Colorado) odchytal celý zápas a poradil si s 35 z 38 striel domácich hráčov

Tímy postupujúce do play off:

Východná konferencia: Philadelphia (Meszároš), Washington, Boston (Chára), Pittsburgh, Tampa Bay

Západná konferencia: Vancouver, San Jose

Tímy bez šance postúpiť do play off:

Východná konferencia: Ottawa (Svatoš), Florida, NY Islanders (Jurčina)

Západná konferencia: Colorado (Budaj), Edmonton, Columbus, St. Louis (Halák)