Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
tvojenoviny: Strach o život na hokeji v Bratislave
Zdielať na
Hokej

tvojenoviny: Strach o život na hokeji v Bratislave

Zdroj: tvojenoviny

OD ANONYMNÉHO ČITATEĽA / Zápasy medzi Slovanom Bratislava a Duklou Trenčín vždy patrili medzi ťaháky hokejovej extraligy a vždy boli nabité emóciami. A práve tie akosi nedokážu priaznivci „belasých“ zvládať. Ak sa k tomu pridá nedostatočná ochrana hosťujúcich fanúšikov, je z toho problém, aký nastal po sobotňajšom víťazstve Trenčína v bratislavskom Ružinove.

O tom, že domáci diváci zahádzali hráčov hostí a rozhodcov pivom či jedlom, reč nebude. Podľa reakcií v diskusii jedného portálu je to vraj na Slovane úplne bežné a normálne. Ale aby nebol najslávnejší a najúspešnejší klub slovenskej hokejovej histórie schopný zaistiť ochranu fanúšikom hostí a tí sa museli báť o svoje zdravie či dokonca život, to už asi tak úplne normálne nie je.

Po piatom zápase série medzi oboma rivalmi, po ktorom je stav 3:2 pre Slovan, si totiž na trenčianskych fanúšikov pred štadiónom v Ružinove počkalo niekoľko desiatok „priaznivcov“ futbalového Slovana. Na tom v Bratislave takisto nie je nič neobvyklé a nestalo sa to prvýkrát (priznala to samotná SBS). No najväčším problémom je, že o bezpečnosť hostí a najmä ich bezproblémový odchod sa nestarala buď poriadková služba alebo polícia.

SBS má vraj podľa vlastných vyjadrení hosťujúcich divákov na starosti iba v útrobách štadióna a po policajtoch nebolo v sobotu po stretnutí v okolí Samsung Arény ani chýru ani slychu. A tak musel predseda trenčianskeho fanklubu situáciu informovať políciu sám. Tá mu oznámila, že posiela hliadky. Kým šéf fanklubu čakal za prahom štadióna, prišla nečakaná rana a jeho pera nabrala krvavé zafarbenie.

Medzitým hosťujúcich fanúšikov vyháňala usporiadateľská služba von zo štadióna, i keď polícia bola iba na ceste. „Žlto-červení“ odmietli opustiť útroby štadióna (v tej chvíli jediné bezpečné miesto) a čakali až na avizovaný príchod policajtov. Tí dorazili asi po štvrťhodine. Pred odchodom z „arény“ ešte schytal jeden z divákov na rozlúčku od pracovníka SBS ranu, ktorá ho poslala k zemi.

Dotyčný na niekoľko sekúnd nedokázal ovládať svoje telo a namiesto po vlastných odišiel na ramenách okolostojacich. V nasledujúcich minútach sa len spamätával. Netuším, či pracovníka bezpečnostnej služby provokoval, zrejme áno, ale napriek tomu je otázne, či bol zásah metrákovej korby adekvátny.

Potom už nasledoval odchod priaznivcov hostí v sprievode polície. Mimochodom, Trenčania museli obísť viac ako polovicu Samsung Arény, aby sa dostali k svojmu autobusu. Túto cestu absolvovali aj po prvých dvoch zápasoch, ale bez prítomnosti futbalových chuligánov, ale takisto bez asistencie polície. Vyhrážky a náznaky osobných útokov (tentokrát od hokejových fanúšikov) však ani vtedy nechýbali.

Až na dve spomínané zranenia sa v sobotu večer našťastie nikomu nič vážne nestalo. Autobus opustil hlavné mesto bez poškodenia, Ale natíska sa otázka, dokedy bude niečo podobné pokračovať? Dokedy sa bude bratislavský klub voči priaznivcom hostí správať akoby tam ani neboli? Dokedy si budú fanúšikovia hostí musieť volať políciu sami a báť sa aj bezpečnostnej služby na štadióne? Zrejme dovtedy, kým naozaj niekto nepríde k trvalému úrazu alebo nestratí život. Vravíte, že je to príliš čierny scenár? Po tom, čo som zažil v sobotu večer, mám iný názor.

Správanie vedenia Slovanu Bratislava, federálneho šampióna a sedemnásobného extraligového majstra, je zarážajúce o tom viac, že jeho priaznivci majú v Trenčíne zabezpečenú ochranu ako prezident. Autobus im pristaví pri príchode i odchode priamo pred vchodom na štadión, kde majú vyhradený sektor s bufetom a o ich bezpečnosť sa starajú desiatky SBS-károv a „korytnačiek“. Všetko bez toho, aby museli po zápase informovať policajtov, že sa boja o svoj život.

Áno, môžete nazvať trenčianskych divákov uplakancami, ale ak na vás číhajú desiatky vyholených vymätencov, cítiacich pach krvi, je strach o zdravie úplne prirodzeným pocitom.

Zdielať na