Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Skvelá správa z draftu NHL: Dvorský slovenskou jednotkou, dostal sa do TOP10
Zdielať na

Skvelá správa z draftu NHL: Dvorský slovenskou jednotkou, dostal sa do TOP10

NASHVILLE / Mal byť najvyššie draftovaný Slovák v roku 2023 a to sa aj potvrdilo. Dalibor Dvorský smeruje do St. Louis a stal sa tak slovenskou jednotkou v drafte do NHL 2023. V 1. kole výberu mladých hráčov v Nashville po 18-ročnom útočníkovi siahli z 10. miesta Blues. Fanúšikov teší, že Slovensko má aj tento rok hráča medzi top 10 nádejami z celého sveta.

Slovák sa stal pre St. Louis Blues prvou voľbou v drafte. Rodák zo Zvolena hráva už dlhé roky vo Švédsku, vybojoval si miesto v mužskej druhej lige za AIK Štokholm. Či bude štartovať v novej sezóne za IK Oskarshamn v najvyššej súťaži, záleží na rozhodnutí klubu z NHL, ktorý má po tejto noci na mladého Slováka právo ako jediný zo zámorskej profiligy.

Dvorský zaujal na svetovom šampionáte do 18 rokov, v 7 dueloch získal 13 bodov (8+5) a pomohol Slovensku k 4. miestu. "Naozaj dobrá postava, tvrdo pracuje a hrá tak, aby bol práve tým rozdielovým hráčom," napísali Blues na Twitteri o Dvorskom.

Ten je najmladším hráčom, ktorý skóroval v slovenskej extralige. Na pomyselnom tróne zosadil Mariána Gáboríka.

"Som extrémne šťastný, že si ma vybrali. Mal som mítingy aj s nimi, som rád, že si ma vybrali. Momentálne si to užívam a verím, že to je dobrý začiatok," povedal Dvorský pre slovenské médiá.

Pred rokom zažilo Slovensko mimoriadne úspešný draft, v 1. kole draftu malo troch hráčov. Tento rok si v 1. kole vybrali okrem Dvorského aj ďalšieho, 18-ročný Trenčan Samuel Honzek bol výber Calgary Flames zo 16. pozície.

Slovák Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným brankárom v roku 2023. V 2. kole si ho z celkového 35. miesta vybral klub NHL Chicago Blackhawks. Štvrtým draftovaným slovenským hokejistom v tomto roku sa stal obranca Maxim Štrbák, ktorý zamieril zo 45. priečky do Buffala Sabres. V 2. kole zaznelo aj meno útočníka Martina Mišiaka, siahlo po ňom z 55. miesta takisto Chicago.

Draftom prešiel aj Juraj Pekarčík, v 3. kole si ho zo 76. pozície vybral tím St. Louis Blues. Sedemnásťročný útočník tak mieri za krajanom Daliborom Dvorským, z ktorého urobili "bluesmani" tohtoročnú draftovú desiatku. V poradí siedmym draftovaným Slovákom sa stal Alex Čiernik. V 4. kole po ňom zo 120. miesta siahla Philadelphia Flyers.

Súvisiace články