Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Halák stále nenašiel recept na Philadelphiu, Chicago v trháku
Zdielať na

Halák stále nenašiel recept na Philadelphiu, Chicago v trháku

Philadelphia-Montreal 3:0, San José-Chicago 2:4

"Habs" tak prehrávajú v sérii 0:2 na zápasy. Viac sa darilo Halákovmu krajanovi Mariánovi Hossovi, ktorý sa jednou asistenciou podieľal na víťazstve Chicaga na ľade San Jose 4:2. "Jastrabi" vďaka triumfu vedú vo finálovej sérii Západnej konferencie 2:0 na zápasy.

Semifinále play off NHL - 2. zápasy:

finále Východnej konferencie:

PHILADELPHIA - MONTREAL 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 5. Briere (Giroux, Timonen), 36. Gagne (Leino, Richards), 51. Leino (Krajíček, Pronger). Brankári: Leighton – HALÁK. Diváci: 19.907.
Stav série: 2:0.

Hostia sa síce dušovali, že sa z chýb z prvého zápasu určite poučia, no opäť nedokázali zachytiť úvod stretnutia. Rozhodcovia už v 3. minúte vylúčili Scotta Gomeza za hákovanie a Daniel Briere v presilovke prekonal Haláka presne mierenou strelou ponad lapačku. Slovenský brankár následne vrátil Brierovi požičané a zneškodnil aj nájazd Aarona Ashama, no bolo to málo platné, lebo Canadiens v koncovke zlyhávali a sami doplácali na nedisciplinovanosť. Počas dvojminútového trestu pre Briana Giontu za držanie pretlačil puk za Halákov chrbát domáci kanonier Simon Gagne a bolo 2:0. A keď gólmana Montrealu nachytal v 51. minúte strelou z veľkého uhla Fín Ville Leino, mohlo sa halou Wachovia Center niesť víťazné "Olé, olé". "Mali sme niekoľko dobrých šancí, ale hlavný rozdiel bol dnes vo využívaní štandardných situácií," konštatoval tréner "Habs" Jacques Martin. Flyers vyhrali v play off šiesty súboj v rade a s 13 neprerušenými gólmi vytvorili nový klubový rekord. Na ňom má najväčšiu zásluhu brankár Michael Leighton, ktorý zlikvidoval všetkých 30 striel hostí a druhýkrát po sebe si udržal čisté konto. Sériu bez inkasovaného gólu natiahol na 165 minút a 50 sekúnd. "Dnes odohral iba jeden hráč naozaj dobrý zápas a bol to samozrejme Leighton. Zvyšok mužstva podal iba priemerný výkon," priznal obranca Philadelphie Kimmo Timonen. "Večný náhradník" Leighton, ktorý počas základnej časti zastúpil zdravotne indisponovaného Raya Emeryho a v play off sa chopil príležitosti po zranení Briana Bouchera, pripomenul svojimi súčasnými výkonmi philadelphskú brankársku legendu Bernieho Parenta. Ten v 70-rokoch počas slávnej éry "Broad Street Bullies" rovnako dvakrát za sebou vychytal shutout a v rokoch 1974 a 1975 doviedol svoj tím k Stanley Cupu. "Je pre mňa cťou, že ma s ním porovnávajú. No bol by som rovnako šťastný, aj keby sme vyhrali 3:1," poznamenal 28-ročný Leighton, ktorý väčšinu kariéry strávil v nižších zámorských súťažiach. Séria sa za stavu 2:0 pre Flyers sťahuje do montrealského Bell Centre, kde sa domáci budú snažiť zlomiť Leightonovo kúzlo. "V predošlej sérii s Bostonom sme boli presne v rovnakej situácii ako teraz Montreal a vieme, že nie je koniec, pokiaľ sme nevyhrali štvrtý zápas," upozornil Gagne.


finále Západnej konferencie:

SAN JOSE - CHICAGO 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Góly: 32. Marleau (Thornton, Boyle), 56. Marleau (Heatley, Boyle) – 13. Ladd (Keith, Versteeg), 27. Byfuglien (Kane, Toews), 29. Toews (Keith, Kane), 47. Brouwer (Hjalmarsson, HOSSA). Brankári: Nabokov – Niemi. Diváci: 17.562.
Stav série: 0:2.

Chicago od začiatku diktovalo tempo hry a v 13. minúty sa ujalo vedenia, keď brankár San Jose Jevgenij Nabokov kapituloval po strele Andrewa Ladda z veľkej diaľky. Duel sa zlomil v polovici druhej tretiny, keď puk nahodený od Patricka Kanea šikovne usmernil za Rusov chrbát Dustin Byfuglien a o pár sekúnd neskôr sa ďalším chytrým tečom blysol Jonathan Toews. Kapitán Blackhawks si tak s 23 bodmi (7+16) upevnil vedenie v tabuľke produktivity. Za stavu 3:0 pre hostí Patrick Marleau znížil, no na druhej strane Troy Brouwer do tretice úspešne tečoval strelu spoluhráča Niclasa Hjalmarssona a bolo rozhodnuté. Druhý presný zásah Marleaua bol už iba kozmetickou úpravou výsledku. "Videli ste, čo s nami spravil prvý inkasovaný gól. Vyviedol nás z rovnováhy a zobral všetku energiu z arény. Trvalo nám dlho, kým sme zdvihli hlavu," komentoval Todd McLellan, tréner domácich Sharks. "Jastrabi" si tak druhýkrát v rade ďobli do "žralokov" a pripísali si siedme víťazstvo na klziskách súperov, čím prekonali historický klubový zápis spred 18 rokov a vyrovnali ligový rekord v bojoch o Stanleyho pohár. "Vonku podávame naozaj stabilné výkony. Páči sa mi náš prístup. Hráči sa vedia veľmi dobre pripraviť na zápasy, navzájom sa podporujú a hráme ešte jednoduchším spôsobom ako doma," pochvaľoval si kouč Chicaga Joel Quenneville. Z dvojice Slovákov v drese Blackhawks sa na ľade objavil iba Marián Hossa, ktorý asistoval pri góle Brouwera a do štatistík si tak zapísal plusový bod. Za 15 minút stihol dvakrát neúspešne ohroziť Nabokova a sériu bez streleného gólu natiahol na päť stretnutí. Jeho krajan Tomáš Kopecký sa na zápasovej súpiske "jastrabov" neobjavil.

Súvisiace články