Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Crosby od zlosti zlomil hokejku, Halák ako ryba vo vode
Zdielať na

Crosby od zlosti zlomil hokejku, Halák ako ryba vo vode

Halákovi zložil Crosby poklonu

Na rozdiel od prvého súboja, v ktorom Canadiens prehrali 3:6 a Halák inkasoval z prvých 20 striel 5 gólov, tentoraz pôsobili hostia kompaktnejším dojmom. Hoci ich súper prestrieľal 39:21, podarilo sa im zblokovať 15 striel a využiť minimum šancí na strelenie troch gólov. "Štart do série nám nevyšiel. Vedel som, že musím podať lepší výkon ako v piatok. Aj chalani si uvedomovali, že musia zabrať. Podarilo sa nám to," tešil sa Halák, ktorý sa dozvedel, že bude od začiatku v bránke iba krátko pred druhým duelom. Na otázku, kedy tušil, že víťazstvo jeho mužstvu už neujde, odpovedal: "Až keď bol koniec. V hokeji nikdy neviete, čo sa stane, všetko sa môže zvrtnúť na jednom zlom odraze puku."

Hlavný rozdiel sa ukázal byť v likvidovaní presiloviek Pittsburghu. Kým v úvodnom stretnutí dostali Habs štyri góly v oslabení, teraz neinkasovali v troch početných nevýhodách ani raz. "Naša oslabovková formácia zabrala, rovnako aj Halák chytal skvele. Chýbal nám obranca Andrej Markov, no bez neho sme nastupovali veľkú časť základnej časti, takže sme boli na túto situáciu pripravení. Podali sme výborný kolektívny výkon," povedal pre TSN Brian Gionta, autor vyrovnávajúceho gólu na 1:1.

Canadiens sa vcelku vyvarovali vylúčení. Prvý dvojminútový trest dostali až šesť sekúnd pred koncom prostredného dejstva, keď putoval na trestnú lavicu za nedovolené bránenie obranca Hal Gill. Nemá rozhodcovská píšťalka spolu so zázračnými zákrokmi Haláka priviedli kapitána Penguins Sidneyho Crosbyho do zúfalstva. V zlosti dokonca tresol hokejkou o žŕdku a zlomil ju na kusy. "Spolu s Malkinom sú to ich dvaja najlepší hráči a zrejme cítili frustráciu. My však nepískame fauly, na to sú tam rozhodcovia," tvrdil Halák. "Myslím si, že ich rozhorčenosť spočívala v tom, že prehrávali a nedokázali nám streliť gól," konštatoval podľa National Post Mike Cammalleri, ktorý dal druhý a tretí gól hostí.

Crosbymu, ktorý vyšiel bodovo naprázdno a neskóroval tretí zápas v rade, nezostávalo nič iné, ako zložiť Halákovi poklonu. "Chytal skutočne výborne," pochválil čoskoro 25-ročného Slováka líder "tučniakov", ktorý počas 25-minútového pobytu na ľade ohrozil bránku súpera iba raz a zapísal si dve mínusky. "Mali sme niekoľko sľubných dorážok, pri ktorých sme neboli dostatočne dôrazní, alebo sme minuli bránku. Brankár im však zachytal solídne, o tom niet pochýb. Podržal svoje mužstvo vtedy, keď to potrebovalo," dodal hviezdny center, s 16 bodmi (5+11) stále najproduktívnejší hráč play off.

Halák opäť dokázal, že sa cíti ako ryba vo vode, keď ho súper zasype poriadnou salvou projektilov. "Vyslali sme viac striel, ako sme chceli. V hre 5 na 5 sme si vypracovali množstvo šancí, ale nevyužili sme presilovky, čo bol zásadný rozdiel oproti prvému zápasu," zdôraznil Crosby. Séria sa za stavu 1:1 presúva do Montrealu, kde sa obhajca musí pripraviť na horúci 21-tisícový kotol Bell Centre. "Musíme ich pokoriť. Ľahko sa to hovorí, no treba to najprv predviesť na ľade. Čaká nás veľká výzva. Rovnakej situácii sme však čelili už v sérii s Ottawou a reagovali sme vtedy úspešne," dodal pre nhl.com Crosby.

Súvisiace články