Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Košice obhájili titul, Slovan zdolali vo finálovej sérii 4:2
Zdielať na

Košice obhájili titul, Slovan zdolali vo finálovej sérii 4:2

6. finále Košice Slovan 5:2

Zverenci trénera Rostislava Čadu dokázali v piatkovom šiestom finálovom zápase využiť svoj druhý mečbal, keď v Steel Aréne zvíťazili nad "belasými" 5:2, celú sériu vyhrali 4:2 a obhájili minuloročný triumf v play-off. Košičania sa dvakrát dostali do vedenia, no Slovan dva razy vyrovnal. Rozhodnutie priniesol presný zásah českého legionára Petra Šachla v 49. min. Na 4:2 zvýšil kapitán "oceliarov" Peter Bartoš v 52. min a definitívne k.o. zasadil hosťom o ďalšie tri minúty Dravecký. Košice získali piaty slovenský titul, celkovo ich majú na svojom konte sedem.

Hokej - Slovnaft extraliga 2009/2010 - finále play-off - šiesty zápas (hrá sa na 4 víťazstvá):

HC Košice - Slovan Bratislava 5:2 (0:0, 2:1, 3:1) - konečný výsledok série 4:2, Košice získali titul

Góly: 34. Dravecký (Vorel, S. Gron), 39. Andrašovský (Húževka, Šachl), 49. Šachl (Tabaček), 52. P. Bartoš (S. Gron, Michal Grman), 55. Dravecký (Jenčík) - 37. Vaic (Lipiansky), 45. Róbert Huna (D. Skokan, J. Kováčik).
Vylúčení: 3:7 na 2 min, navyše: Slimák (Košice) a J. Kováčik (Slovan) - obaja 5+10+DKZ za bitku, Šachl (Košice) a Lažo (Slovan) - obaja 10 min za nešp. správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Višňovský - Gašparík, Valach, 8347 divákov
Zostavy:
HC Košice: J. Hudáček - Michal Grman, Tabaček, Deyl, Šeda, Slimák, Homer - Rudolf Huna, S. Gron, P. Bartoš - Šachl, Húževka, Andrašovský - Dravecký, Jenčík, Vorel - Gmitter, Marcel Baláž, Juraj Sýkora
Slovan Bratislava: Rybár - J. Kováčik, Turunen, Štajnoch, Sersen, Bohunický, S. Hudec, od 28. min Tesařík - Kuľha, Hujsa, Richard Huna - Lažo, Lipiansky, Vaic - Róbert Huna, A. Nedorost, Demel - D. Skokan, od 28. min L. Hudáček

Obaja súperi začali šiesty finálový zápas opatrne, prvou strelou sa prezentoval v závere 1. min mladý obranca Slimák spoza modrej čiary. Na konci 4. min nebezpečene prenikol do útočného pásma Húževka, pokúsil sa natlačiť pred Rybára, pred gólmanom však neuspel. Na konci 6. min sa puk dostal až do košickej bránky, ale rozhodcovia ho neuznali po predchádzajúcej prihrávke rukou. Výhodu prvej presilovky v stretnutí mali hostia, ale ich tlak sa gólom neskončil. Jenčík mohol dokonca v oslabení otvoriť skóre, Rybár bol však pozorný. Ani domáci J. Hudáček sa nenechal zahanbiť a predviedol vynikajúci zákrok, keď na bránkovej čiare hokejkou zachránil Košice pred takmer istým gólom. V 12. min sa "oceliari" dostali do prečíslenia troch proti dvom, no Dravecký zakončil len do Rybára. Do konca prvej tretiny sa strelci ani na jednej strane nepresadili.

Hneď v úvodných sekundách druhej časti mohol Rybára dvakrát prekonať Vorel, ale ani v jednom prípade nebol úspešný. Hudáček musel zasahovať pri strelách Kuľhu a Richarda Hunu. V 29. min košický gólman zlikvidoval brejk kapitána hostí Vaica, ktorý pred blafákom uprednostnil priamu strelu. Na druhej strane ani na dvakrát nepochodil Šachl. Na úvodný gól si museli fanúšikovia v Steel Aréne počkať až do 34. min, zatiaľ najdlhšie vo finálovej sérii. V presilovej hre domáci zatlačili Slovan, puk putoval cez S. Grona a Vorela až k Draveckému, ktorý prestrelil Rybára a otvoril skóre - 1:0. O dve minúty neskôr však bolo vyrovnané, keď unikli Lipiansky s Vaicom a kapitán belasých aj s prispením domáceho Andrašovského skóroval. Ešte pred druhou sirénou Košičania naklonili misky váh na svoju stranu, keď Andrašovský napravil svoju chybu a od modrej čiary prekonal Rybára. Rozhodcovia ešte konzultovali platnosť gólu s videorozhodcom, no ten potvrdil, že puk sa ocitol v bratislavskej bránke - 2:1.

Slovan vstúpil do III. tretiny so snahou vyrovnať a to sa mu aj podarilo. V 45. min vystrelil od modrej J. Kováčik, Róbert Huna tečoval a začínalo sa odznova. V 49. min Dravecký pálil iba do Rybára, ale o niekoľko sekúnd už Košice po tretíkrát v zápase viedli. Tabaček našiel spoza bránky Šachla, ktorého prvá strela skončila na žŕdke bránky Slovana, ale puk sa odrazil opäť k Šachlovi, ten si ho posunul nohou a rozjasal domáce tribúny - 3:2. O 3 minúty neskôr unikol po prihrávke od S. Grona kapitán Košíc Peter Bartoš a aj napriek obetavému zákroku Richarda Hunu zvýšil na 4:2. Na rozdiel troch gólov upravil v 55. min Dravecký a v hľadisku sa začalo oslavovať. Do konca duelu sa už ani jeden tím strelecky nepresadil a Košičania sa víťazstvom 5:2 tešili z majstrovského titulu.

Zaujímavosti po skončení finálovej série hokejovej Slovnaft extraligy medzi HC Košice a Slovanom Bratislava:

- HC Košice získali svoj piaty titul v samostatnej slovenskej extralige a obhájili vlaňajšie prvenstvo. Okrem Košíc sa víťazmi extraligy stali doteraz Slovan Bratislava (7x), Dukla Trenčín (3x), HKm Zvolen (1x) a MsHK Žilina (1x).

- HC Košice majú na svojom konte aj dva federálne tituly z rokov 1986 a 1988.

- Košice získali aj putovnú trofej od akademického sochára Jozefa Barinku.

- V histórii extraligy oslavovalo titul mužstvo na domácom ľade desiatykrát.

- Košice od otvorenia Steel Arény boli v extralige postupne štvrté, tretie, druhé a dvakrát prvé.

- Košice oslavovali prvýkrát titul v modernej Steel Aréne a celkovo štvrtýkrát pred vlastnými divákmi. Vlani uspeli v rozhodujúcom šiestom zápase na ľade Skalice.

- Košice uspeli piatykrát z desiatich finálových extraligových pokusov.

- Juraj Sýkora oslavoval už svoj piaty titul, prvé tri vybojoval so Slovanom Bratislava, štvrtýkrát absolvoval slovenské majstrovské oslavy Ján Tabaček (2002, 2005 Slovan Bratislava, 2009 a 2010 Košice). Tretie tituly získali Stanislav Gron (2006 Žilina, 2009 a 2010 Košice), Peter Huba (2007, 2008 Slovan Bratislava, 2010 Košice).

- Martin Kuľha nezískal svoj šiesty majstrovský titul a nevyrovnal v počte extraligových prvenstiev bývalého spoluhráča Richarda Kapuša.

- Súčasný generálny manažér Košíc Juraj Bakoš bol v rokoch 1986 a 1988 pri tituloch priamo na ľade ako obranca.

- Slovan nezískal rekordný ôsmy titul, v desiatom extraligovom finále neuspel druhýkrát.

- Slovan ako víťaz základnej časti neuspel zo šiestich finálových pokusov dvakrát, v roku 1999 i teraz s Košicami.

- Košice odohrali so Slovanom už piatu finálovú sériu. V sezónach 1997/98, 2002/03 a 2007/08 uspeli Bratislavčania, v ročníkoch 1998/99 a 2009/10 zasa Košičania. V play-off išlo medzi oboma súpermi celkovo o jubilejnú desiatu sériu, šesťkrát v nich uspeli oceliari a štyrikrát slovanisti.

- Rostislav Čada sa stal po Milošovi Říhovi (2001/02, 2004/05) druhým trénerom s českým občianstvom, ktorý vyhral slovenskú extraligu. Čada v minulosti viedol aj Slovan.

- Peter Bartoš strelil v šiestom finále svoj deviaty gól v play-off a spolu so slovanistami Miroslavom Lažom a Martinom Kuľhom bol najlepším strelcom vyraďovacej časti.

- Ľubomír Vaic sa stal s 19 bodmi (5+14) najproduktívnejším hráčom play-off 2010.

- Až v šiestom finálovom zápase otvorili skóre domáci hráči, v predchádzajúcich piatich prípadoch strelili prvý gól vždy hostia.

- V šiestom finále padol najneskorší gól série, prvýkrát sa nemenilo skóre v prvej tretine.

- Do košickej zostavy sa vrátil Ján Tabaček, naopak chýbali zranení obrancovia Peter Huba a Peter Mikuš.

- Košice dokázali streliť gól v presilovke len v druhom finálovom zápase. Najskôr sa im to podarilo v prvom finále, potom v štyroch po sebe nie a v piatok sa presadili dvakrát.

- Steel Aréna bola druhýkrát vo finále vypredaná (8347 divákov).

Súvisiace články